Хората в България, които заемаха неутрална позиция към случващото се

...
Хората в България, които заемаха неутрална позиция към случващото се
Коментари Харесай

Владислав Будников и Таня Бондаренко: Все повече българи осъзнават какво се случва в Украйна

" Хората в България, които заемаха неутрална позиция към протичащото се в Украйна, от ден на ден стартират да осъзнават какво се случва ". Това свое наблюдаване споделиха пред БНР Владислав Будников, бесарабски българин, който от години живее в София, и Таня Бондаренко, бесарабска българка, пристигнала от Одеса.

Двамата се занимават с организация на бежанския поток и филантропична помощ на идващите в България бежанци от войната в Украйна.

" Войната пречупи към този момент милиони ориси в Украйна.  Сега, когато преминахме през центъра на София, ми стана доста тежко и  заплаках, тъй като видях доста съветски флагове.  Не мога да схвана по какъв начин хората още не могат да видят кое е черното и кое е бялото, кой стартира тази война, кой е агресорът. Как можеш да оставаш кьорав? Мисля, че  не е слепота, а закриване на очите , с цел да запазиш спокойствието си и да мислиш, че това не се отнася за теб и там ще се схванат ", разказа Таня Бондаренко. 

" Искам да се върна в Украйна, само че няма да се върна в страна, в която се веят съветски знамена .... Това е нов Хитлер и с него никой не може да се контракти, това е заплашителен човек ", безапелационна беше тя.

Таня показа, че в родината ѝ са знаели, че Владимир Путин е строил съветските войски на границата им, но  не са могли да си показват, че ще стартира такава пълномащабна война :

" Целият свят разбра, че Путин е зло....  Всеки час умират мирни хора, деца. Пенсионерите останаха в бомбоубежищата , някои нямат храна и медикаменти.... Вкъщи и с другари в учебно заведение постоянно сме си говорили и на съветски език. Сега не знам по какъв начин да мина на съветски, откакто това е езикът на страната агресор ".

Владислав Будников беше безапелационен, че  украинското държавно управление е определено законно  и промяната му би била в нарушаване на всички демократични правила. 

Той предвижда, че п реговорите сред Украйна и Русия няма да реализират нищо :

" Как да се има вяра към този момент на тези хора (управляващите в Москва - б.р.). Да, Украйна би трябвало да взе участие в тези договаряния, това е либерален, интернационално утвърден развой, само че те няма да донесат нищо ". 

По думите на Таня Бондаренко през 2014 година украинците са отхвърлили президента им, който е бил последовател на Путин, и в този миг са избрали Европа, демокрацията и правото на свободен избор .

Интервюто на Снежана Иванова с Владислав Будников и Таня Бондаренко в предаването " 12+4 "  можете да чуете от звуковия файл.

 БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР