Хората със захарен диабет два пъти по-често имат високо кръвно

...
Хората със захарен диабет два пъти по-често имат високо кръвно
Коментари Харесай

Проф. д-р Цветалина Танкова: Коварството на дуета диабет и хипертония

" Хората със захарен диабет два пъти по-често имат високо кръвно налягане и в случай че живеят задоволително дълго, 75% от тях ще развият артериална хипертония (АХ). Честотата на хипертония при захарен диабет зависи от вида му, възрастта, телесното тегло. АХ се следи при към 30% от пациентите с диабет вид 1 и при 50 до 80% с вид 2, където се съчетава и с други кардио-метаболитни рискови фактори. От друга страна, с диабет са 2,5 пъти по-често хората с хипертония спрямо тези с обикновено кръвно. АХ е рисков фактор за диабет вид 2 ", споделя проф. доктор Цветалина Танкова, дмн, началник на Катедрата по ендокринология и зам.-декан по научната активност в Медицинския факултет на Медицинския университет в София и шеф на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология " Акад. Иван Пенчев ".

Диабетът и хипертонията се срещат много постоянно дружно. " Съчетанието на двете болести не е инцидентно - те имат общи рискови фактори и общи механизми, които водят до развиване на сърдечносъдова болест: висцерално затлъстяване, инсулинова устойчивост, хиперинсулинемия, дислипидемия, окислителен стрес, ендотелна дисфункция, субклинично инфектиране, самостоятелна дисфункция. И диабетът, и АХ се отнасят към модифицируемите сърдечносъдови рискови фактори ", споделя експертът. Почти половината от хората с диабет не знаят, че го имат. " Той е подло заболяване - в множеството случаи с нищо не подсказва за съществуването си. А хората всекидневно търсят здравна помощ във връзка на някакво недоволство. Затова нищо неподозиращ човек може да има диабет от години и той да се откри във връзка на някое затруднение - проблеми със зрението, язва на стъпалото, инфаркт, инсулт ", предизвестява лекарката. Аналогична е обстановката с АХ - мнозина нямат недоволства и може да са с високо кръвно години, само че да схванат за това да вземем за пример при инсулт. Затова диабетът и хипертонията се значат като " тихия палач ". Все още мнозина считат, че високото кръвно не е болест, а е реакция на стрес, ще отмине непринудено и не се постанова лекуване. Невинаги високото кръвно води до недоволства и този проблем се подценява.

Навременното определяне

на двете болести подсигурява положителния им надзор. Проф. Танкова е безапелационна, че лекарите би трябвало да търсят диабет у хора, които имат родители с диабет, с наднормено тегло или със затлъстяване, с високо кръвно, със сърдечносъдова болест, с нараснал холестерол и триглицериди, както и измежду дами, родили дете над 4 кг или имали нараснала кръвна захар по време на бременност. " Те би трябвало от време на време да се изследват, макар че нямат недоволства. Изследвания в Клиниката по диабетология при над 6000 души най-малко с един рисков фактор за диабет демонстрираха, че към 40% от тях имат отклонения в кръвната си захар - предиабет или диабет, а 17% са с диабет. Това е извънредно висока периодичност. При диабет постоянно се следи така наречен маскирана хипертония и липса на нормалния нощен спад на кръвното. Маскирана хипертония е, когато кръвното, измерено в лекарски кабинет, е обикновено, само че при амбулаторно следене посредством холтер мониториране е нараснало.

Рискът от диабет 2 нараства с възрастта: 40% от всички диабетици са над 65 година В същото време 20% от над 65-годишните са с диабет. Кръвното също се покачва с възрастта - главно систолното налягане. Около 60% от хората над 65 година са с хипертония. Установяването на нараснало налягане или на висока захар не е естествена демонстрация на стареенето, а заболяване и би трябвало да се лекува, постоянно да се изследва захарта и да се мери кръвното.

Нормалната стойност на кръвната захар

на гладно е под 6,1 ммол/л, а 2 часа след хранене - под 7,8 ммол/л. Целта е индивидът с диабет да поддържа стойности под тези. Много значим индикатор е гликираният хемоглобиин (HbA1c). " Той отразява обективно междинното равнище на кръвната захар през предишните 3 месеца и е златен стандарт за оценка на гликемичния надзор при хора с диабет. Изследването може да се организира когато и да е на деня, не е належащо да е на гладно. За HbA1c е потвърдено, че в най-голяма степен корелира с развиването на затрудненията - диабетна ретинопатия, нефропатия и невропатия. В предишното се предлагаше HbA1c да е под 6,5% при хората с диабет. Но от няколко години е признато да се ползват самостоятелни цели за този индикатор при всеки пациент с диабет.

Европейската асоциация за проучване на диабета и Американската диабетна асоциация предлагат HbA1c да е под 7,0% при множеството пациенти за съкращаване на риска от микросъдови затруднения. HbA1c 6,0-6,5% се предлага при пациенти с дребна отминалост на заболяването и огромна предстояща дълготрайност на живота, без значимо сърдечносъдово заболяване, и в случай че това може да се реализира без важен риск от хипогликемия или други странични резултати. HbA1c 7,5-8,0% е подобаващ за пациенти, които са имали тежки хипогликемии, с предстояща дребна дълготрайност на живота са, имат напреднали затруднения и съпътстващи болести. Отдавна не се приказва единствено за надзор на кръвната захар при диабет, а за

надзор на всички съпътстващи сърдечносъдови рискови фактори

включително и АХ.

Контролът на хипертонията е неделима част от контрола на диабета. Европейските сдружения по кардиология и по хипертония предлагат систолно налягане 130 mmHg или под 130, в случай че се понася добре, само че не под 120, и 130-139 mmHg при хора над 65 година и диастолно под 80 mmHg, само че не под 70 ", споделя проф. Танкова. Изключително значимо за контрола на кръвното и на захарта е да се съблюдава хранителен режим с ограничение на сол (под 5 г дневно), на алкохол и наситени мазнини, увеличение на приема на зеленчуци, пресни плодове, риба, ненаситени мастни киселини; постоянна аеробна физическа интензивност - най-малко 30 минути 5-7 дни седмично, да се поддържа обикновено тегло, да се прекрати пушенето, да се одобряват назначените медикаменти за хипертония и за диабет ", споделя проф. Танкова.

Съвременното лекуване

" Трябва да се има поради, че новите групи лекарства за лекуване на диабет 2 имат плейотропни резултати и водят до смъкване и на кръвното ", акцентира лекарката. Тя изяснява, че през годините лечебният метод при диабет 2 е претърпял съществено развиване. " Известното изследване UKPDS, извършено във Англия, сподели, че поддържането на добър надзор на кръвната захар при новооткрити пациенти с диабет 2 понижава значимо риска от микросъдови затруднения и години по-късно, вследствие на така наречен гликемична памет, води до значимо смъкване и на микросъдовите, и на макросъдовите затруднения. Така преди години се ориентирахме главно към глюкоцентричен метод, т.е метод, ориентиран към надзор главно на равнището на кръвната захар. Впоследствие се откри, че диабет 2 е еквивалент на сърдечносъдово заболяване и това постанова редом с кръвната захар да се управляват и други сърдечносъдови рискови фактори - равнището на мазнините в кръвта, кръвното налягане, тежестта, нарасналата податливост към тромбози. И тогава се насочихме към така наречен сложен метод. Проучването STENO2 сподели, че с подобен метод могат значимо да се понижат огромните сърдечносъдови събития, само че и смъртността на пациентите.

През последното десетилетие се организират изследвания за оценка на сърдечносъдовата сигурност на новите антидиабетни лекарства. Установи се, че някои от тях, като се изключи че снижават кръвната захар, понижават и съпътстващите диабета рискови фактори и водят до удобни резултати върху сърдечносъдовата система и бъбреците. Сега се приказва за кардио-ренален-метаболитен метод, т.е. метод, ориентиран към лекуване на диабет с лекарства (GLP-1 рецепторни агонисти и SGLT2 инхибитори), които понижават сърдечносъдовите събития и смъртност, развиването и напредването на хронично бъбречно заболяване. Тези лекарства са налични и налични в България ", споделя проф. Танкова. Тя изяснява, че актуалното лекуване на хипертония при множеството пациенти с диабет включва композиция от два медикамента, най-добре в една таблетка - АСЕ инхибитор или ангиотензиин-рецепторен блокер в композиция с калциев антагонист или тиазиден/тиазидоподобен диуретик. Като втора стъпка се предлага тройна композиция в една таблетка - АСЕ инхибитор или ангиотензиин-рецепторен блокер в композиция с калциев антагонист и диуретик. При неудовлетворителен резултат може да се прибавят и лекарства от други групи.

Основен проблем при пациентите с диабет са затрудненията, които могат да доведат до съществени последствия - слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения (исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт). Най-важно за понижаване на риска от затруднения е постигането и поддържането на стойности на кръвната захар оптимално близки до нормата. " Препоръките за надзор на хипергликемията при диабет 2 на Европейската асоциация за проучване на диабета и на Американската диабетна асоциация, които се актуализират постоянно, демонстрират, че парадигмата в лекуването на диабета е изменена. Вече разполагаме с лекарства за лекуване на диабет 2, които, с изключение на понижаване на кръвната захар, водят и до понижаване на тежестта, на кръвното и защищават сърцето и бъбреците от увреждания. Това са SGLT2 инхибиторите и GLP-1 рецепторните агонисти. Тези лекарства са налични в България и пациентите, които имат потребност от тях, могат да ги получават гратис след назначение от ендокринолог. В последните интернационалните и национални рекомендации за лекуване на диабет тези медикаменти са средство на избор при пациенти с атеросклеротично сърдечносъдово или/и хронично бъбречно заболяване или сърдечна непълнота. Тези медикаменти излизат на предна позиция и при пациенти, които не са с открито сърдечносъдово заболяване, само че са в риск. Приложението им се предлага даже без значение от изходния HbA1c или самостоятелната цел за HbA1c при пациентите ", споделя проф. Танкова.

Статията се разгласява с поддръжката на " Ново Нордиск "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР