Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен

...
Хората с фамилна обремененост или друг тип риск от белодробен
Коментари Харесай

За профилактика на белодробния рак: достатъчно е да се прави скенер веднъж годишно |

Хората с фамилна обремененост или различен вид риск от белодробен рак би трябвало да преминават през профилактичен обзор с нагледно проучване един път годишно и да обръщат внимание на всяка смяна в общото положение.

Достатъчно е в границите на прегледа да се прави и нискодозирана компютърна томография на белия дроб (скенер) с контрастност. Около този апел се сплотиха участниците в старта на осведомителната акция „ Поеми си мирис - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб “ , която се организира за втора поредна година през ноември - Месецът за профилактика на болестта.

„ Основната цел е да се увеличи информираността измежду обществото за признаците, опциите за ранна диагностика и актуалното лекуване при белодробния карцином – част от задачите и на MSD като новаторска компания. В рамките на акцията довечера НДК ще пулсира в бяла светлина – цветът знак на белия дроб “ , сподели при откриването Свилен Пенев от MSD.

Белодробният рак към този момент не е смъртна присъда , защото ранното слагане на диагнозата дава доста по-добри благоприятни условия за лекуване, а актуалните лечения потвърдено удължават живота, сподели проф. доктор Асен Дудов, дм, шеф на Клиниката по Медицинска онкология, „ Аджибадем Сити Клиник - УМБАЛ Младост “, ръководител на Българското онкологично научно сдружение. Той добави, че в болничното заведение се приготвя стратегия за скрининг за белодробен карцином за рискови групи, който ще включва и проучване с нискодозиран скенер на белия дроб.

Един от хората, които съблюдават прецизно рекомендацията за профилактичен обзор с нагледно проучване на белия дроб, е артистът Владимир Пенев, дипломат и лице на акцията . „ Призовавам всички да си обръщат внимание, да отидат на доктор, когато имат недоволства от страна на дихателната система или подозрения, че нещо не е наред. Интернет и препоръки от другари не могат да оказват помощ . Загубил съм татко си още в невръстна възраст от белодробен рак, а преди 15 година и сестра си. Оттогава не пуша и отивам на профилактичен обзор всяка година “, описа той.

Белодробният карцином стартира най-често без признаци или те са неспецифични. Сред тях са продължителна кашлица – която не се повлиява от лекуване над 10-15 дни, както и кашлица с кървясъл секрет, тежест и бодежи в гръдния панер, лесна уморяемост, загуба на тегло, безапетитие и други У нас ракът на белия дроб постоянно се открива в доста напреднал стадий, когато е съпроводен с недоволства в други елементи на организма – да вземем за пример в черния дроб или костите, и опциите за лекуване са лимитирани, изясни проф. Дудов. Затова болестта би трябвало да се търси ориентирано, изключително в случай че човек има фамилно влечение. Рискови фактори са и замърсяванията в огромните градове, йонизиращите лъчения, някои специалности и други Пушенето сигурно вреди, само че не може да се твърди, че единствено пушачите развиват белодробен рак – измежду пациентите ни има и доста непушачи, посочи проф. Дудов.

Честотата на белодробния карцином се усилва в последните години, наранени са и по-млади хора, както и от ден на ден дами, само че Националният раков указател на практика не работи и няма точна статистика, сподели още проф. Дудов.

По 800 души са с потвърден белодробен рак годишно в нашата болница, като мъжете са 3 пъти повече от дамите. Само през нашето поделение минават по към 1700-2100 пациенти за диагностика годишно “, сподели проф. доктор Димитър Костадинов, дм, шеф на Бронхологичното поделение към МБАЛББ " Света София " , където водят указател на болестта от 2016 година насам. Сегашната тежка обстановка с разпространяването на COVID-19 затруднява в допълнение диагностиката на онкозаболянията, само че тя не трябва да остава на назад във времето, тъй като забавянето може да е съдбовно, прикани проф. Костадинов.

Пътят на пациента

При диагностиката на белодробен рак пациентът всекидневно стартира с обзор при персоналния доктор, по тази причина е значимо той да е добре насочен, сподели доктор Красимир Койнов, шеф на Второ поделение по Медицинска онкология в МБАЛ " Сердика " .

При подозрение персоналният доктор би трябвало да насочи пациента за профилирано нагледно проучване . Втората стъпка е взимане на биопсия – общоприетоо с ендоскопски способ като бронхоскопията. Тя отхвърля или удостоверява съществуването на недоброкачествен развой, като дефинира точната диагноза и служи за стадиране на тумора . Това е третата стъпка в процеса на диагностиката, директно обвързвана с определянето на най-подходящото лекуване – постоянно от мултидисциплинарен екип, изясни доктор Койнов. Всичко това лишава приблизително към 2 месеца при множеството пациенти, а може да става в доста по-кратък период, добави той.

Новите лечения

Със актуалните благоприятни условия за ранна диагностика и лекуване преживяемостта при белодробния рак несъмнено се усилва, сподели проф. Дудов. Най-модерният метод е персонализираната терапия – при всеки пациент се търсят избрани биомаркери, с цел да се обезпечи оптимално дейно лекуване. „ Лекарственото лекуване в онкологията от дълго време не включва единствено нормалните цитостатици, разполагаме и с медикаменти, които прицелно влияят върху съответни тумори. За задачата наложително би трябвало да се прави самостоятелно профилиране, генетично установяване на тумора, в България имаме тези благоприятни условия “, изясни проф. Дудов.

„ Модерните лечения са на път да трансфорат белодробния рак в хронично заболяване, България стои доста добре във връзка с достъпа до тях - разполагаме с съвсем всичко, което се употребява в Съединени американски щати и Западна Европа. Имам пациент на таргетна терапия с 12-годишна преживяемост досега при метастазирал недребноклетъчен белодробен карцином. Имунотерапията е реалност у нас от 5 година, имаме пациенти с отлични резултати, някои дори работят “, сподели доктор Койнов. Той посочи, че медикаментите се поемат напълно от здравната каса. Цената на клиничната пътека за лекуване на белодробен карцином е едвам 470 лева, извънредно незадоволителна за комплицираните действия, които се правят, добави проф. Дудов. За да се възползват пациентите от опциите на модерното лекуване обаче, би трябвало да дават отговор на показанията за приложението му, а това изисква болестта да е намерено в точния момент.

В поддръжка на акцията „ Поеми си мирис “ е основана и апаратура с живи дръвчета на метростанция „ НДК “, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното здраве.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР