Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако

...
Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако
Коментари Харесай

Хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19, ако не са прекарали анафилактичен шок

Хората с алергии могат да се имунизират против COVID-19, в случай че не се намират в изострено положение и не са прекарали тежък анафилактичен/алергичен потрес вследствие на ужилване от инсекти, приемане на антибиотици или други медикаменти. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки акад. Богдан Петрунов, основен координатор на експертния съвет по " Клинична алергология " към министъра на опазването на здравето.

Най-добре е да се направи предварителна консултация с доктор алерголог , който при нужда ще предложи осъществяването на имунизацията под отбраната на " антиалергичен чадър " - приемане по избрана скица на антиалергични/антихистаминови средства.

Всички публично регистрирани ваксини против COVID-19 са минали доста задълбочени лабораторни и клинични изследвания върху близо 50 000 доброволци, оповестява Българска телеграфна агенция. За да се реши тяхната безвредност и резултатност, в изследванията за всяка една са взели участие и огромни групи от пациенти с алергични, автоимунни, ендокринни и други болести, бременни дами, както и деца от разнообразни възрастови групи.

Теоретично е допустимо да се прояви алергична реакция към една от съставките на иРНК имунизациите . Това е съставката поли-етилен-гликол (ПЕГ) , която се употребява, с цел да се стабилизира имунизацията . Засега с нея се изясняват следените извънредно рядко преходни алергични реакции в света.

Възможните алергични реакции са бързопреходни кожни прояви и доста рядко - систематични алергични реакции - при от 3 до 6 на 1 000 000 сложени дози от имунизациите. Засега в България няма данни за демонстрация на съществени алергични реакции при слагането на която и да е от четирите, позволени за приложимост ваксини.

Проучвания върху страничните реакции от имунизациите се организират доста интензивно в целия свят и то освен на тези, свързани с алергичната сензибилизация. Натрупаните до момента данни демонстрират, че голямата персонална и социална изгода от всеобщата имунизация на популацията доста надвишава риска от развиването на доста рядко следените и бързо овладявани странични реакции.

При демонстрация на алергични реакции би трябвало да се потърси първо персоналния доктор и при нужда експерт алерголог.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР