Хората пият бира от хиляди години. Пивото все още е

...
Хората пият бира от хиляди години. Пивото все още е
Коментари Харесай

В кои държави по света се консумира най-много бира


Хората пият бира от хиляди години. Пивото към момента е една от най-популярните питиета в света и наподобява към момента не ни е писнало от нея. Последните налични данни демонстрират, че потреблението на бира е надхвърлило 177 милиона килолитра по света през 2020 година

Консумацията на бира е известна съвсем по целия свят, само че количеството варира доста според от местоположението. И по този начин, кои страни пият най-вече бира?

Тази графика употребява данни от Kirin Holdings, с цел да съпостави международното ползване на бира по страни. Kirin е японска компания, която следи потреблението на бира по света от 1975 година

 voronoi chart showing which countries drink the most beer

Кои страни пият най-вече бира?

Що се отнася до общата консумация на бира, Китай е преди всичко.

През 2020 година потреблението в страната доближи 36 милиона килолитра - това е задоволително бира, за напълването на над от 14 000 басейна с олимпийски размери. Страната дава отговор за една пета от общото ползване на бира в света. Археологическите доказателства също по този начин демонстрират, че Китай има история на производството на бира, която датира от хиляди години.

Ето взор към 25-те най-големи страни за консумация на бира и техния световен пазарен дял:
 Снимка 583967
Източник:

Китай е най-населената страна в света, където към 18% от международното население. Разбира се, огромното население не значи безусловно висока консумация на бира. Индия - страната на второ място по население в световен мащаб, се подрежда на 23-то място в листата за консумация на бира и единствено 1%.

Съединени американски щати са на второ място в листата с консумация на повече от 24 милиона килолитра бира в цялата страна през 2020 година Американците не просто пият доста бира - те създават големи количества бира.САЩ са вторият по величина производител на бира в света (след Китай схваща се).

Нещата наподобяват малко по-различно, когато погледнем потреблението на бира на глава от популацията, а не общата консумация на бира. Чехия е преди всичко по консумация на бира на глава от популацията. През 2020 година междинният чех е изпил над 180 литра бира.

Чешката република е добре известна с евтината бира. Някои туристически уеб сайтове даже настояват, че в някои елементи на страната бирата може да бъде по-евтина от бутилираната вода.

 chart showing beer consumption per capita by country in 2022

visualcapitalist.com

Докато равнищата на ползване варират по света, бирата е неразделна част от културите на доста страни. Всъщност напитката е толкоз известна, че има собствен личен ден. Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август в над 200 града по света. Наздраве!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР