Хората от Сандански, Петрич и Струмяни пълнят чанти и багажници

...
Хората от Сандански, Петрич и Струмяни пълнят чанти и багажници
Коментари Харесай

Наши сънародници откриха евтинията, пазаруват за месец напред от пазарите в Струмишко

Хората от Сандански, Петрич и Струмяни пълнят чанти и багажници на коли на преференциални цени на пазарите в Ново село и Струмица, Република Северна Македония (РСМ). За локалното население на пограничния регион в Ново село в РСМ това е добре пристигнало, защото осъществят положителни обороти.

Пазаруват се най-вече хранителни артикули – зеленчуци, брашно, сирене, масло, малко месо, по-малко облекла и домашен артикули, едва е търсенето на почистващи препарати и артикули за бита, прецизира Struma.bg.

На пазара в Ново село всеки втори клиент е от Сандански, Петрич или Струмяни. Те дори са станали другари с локалните търговци, които продават най-много кочански ориз и зеленчуци – праз, спанак, зеле, моркови, кромид лук, домати, пипер, патладжан, краставици, маруля, млян червен и пикантен пипер, обичайна фалшификация шарена сол – люта и сладка, и др. 

Сирене, козе и овче, се продава приблизително по 440 денара на кг, а това прави към 14.00 лв., смесеното е на по-ниска цена – 11 лв.. Сравнено с това, което се продава по пазарите в Югозапада, е с 6-7 лв. по-ниска цена. Изварата е на цена от 180 денара, което е 5,70 лв.. Това са цени на сирене и извара, създадени от локалните фермери, които търсят да им се заплаща в денари, а не в български левове, както е на другите сергии.

Най-търсен е кочанският ориз. Цената на кг е 80 денара, или 2,40 лева Същият ориз може да се откри и в зеленчуковите магазини в Сандански и Петрич, само че с цена 3,80 до 4,40 лева Килограм сладки чушки се търгува на 40 денара на кг, или по 1,20 лв., до момента в който в българските магазини килограмът е 3,50 лв.. Ябълките се продават за 30 денара, или 90 стотинки, и то огромни жълти или зелени. На пазарите в Сандански и Петрич такива ябълки са на цена от 2,20 до 3,00 лв..

Без коментар са цените в огромните търговски вериги. Олио, марка " Бисер “, се продава в огромния магазин в Ново село на цена от 125 денара, или 3,80 лв.. Свинското месо в емблематичния месарски магазин " Лебедите " е скочило фрапантно и кг свински врат, бон филе, е 340 динара, или 11,00 лв.. Телешкото е на същата цена. Неповторимият македонски суджук от свинско, телешко и пилешко се продава на 9 лв. за кг. Рецептата на този суджук се пази от месарите, а по усет е неповторим, защото се подготвя с праз вместо с кромид.

Домашната гроздова ракия от литър и половина се продава на цена от 7,00 лв..

На пазара се срещнахме с един от доайените, производители на кочански ориз, неповторимата фалшификация от червен пипер – пикантен и мил, и шарена сол Димитър Минковски. Той живее в Струмица, само че всеки четвъртък е на пазара в Ново село, а в събота е на пазара в Струмица. 

" Имам доста другари от Сандански, Петрич и Струмяни. С тях се познавам повече от четвърт век. Две години заради пандемията ги нямаше. Но в този момент към този момент, откакто паднаха възбраните, те още веднъж се върнаха при нас. Продаваме стока, наше произвеждане. Кочанския ориз си го добиваме ние. Със сина ми обработваме 120 декара земя, засята с кочански ориз.

Приятелите ми споделят, че и във вашите магазини в Сандански се продава кочански ориз, само че този, нашият, не да се лаская, няма нищо общо с този, който се продава при вас. Хората купуват по 3-4 кг. Идват и пазарят за месец. Аз доста другари имам от вашия край.

Освен ориз продавам и фалшификация от червен пикантен и мил пипер. Това си е мое произвеждане, както и домашна гроздова ракия. По качества няма нищо общо с вашата, българската. Произвеждам и домакински оцет.

Пандемията срина нашата търговия, само че в този момент се следи раздвижване. Ние с граничните общини от България сме като братя. Говорим един език, а с тези от Петрич имаме доста общи диалектни думи, до момента в който в Сандански хората са по-интелигентни, приказват по-изчистено, градски език ", сподели Димитър и добави, че чака политическите различия сред двете страни да се прекратят и да си живеем умерено и спокойно, както до момента. 

" Купих всичко, което си бях записала. Купуваме зеленчуци, малко сирене, олио, брашно и бисквити. Идвам веднъж в месеца, откогато паднаха възбраните. Дойдохме с кола, бензинът е безценен, само че като тегля линия, излиза, че е по-евтино, в сравнение с в Сандански, и ще се върнем назад след месец “, безапелационни са санданчаните Мария Стойкова и Стела Николова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР