Хората от рисковите групи са дискриминирани Навсякъде по света намаляват

...
Хората от рисковите групи са дискриминирани Навсякъде по света намаляват
Коментари Харесай

Русия – рекордьор по СПИН

Хората от рисковите групи са дискриминирани

Навсякъде по света понижават новите случаи на СПИН. С едно само изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна заболяването се популяризира толкоз бързо, че специалистите са шокирани и приказват за „ зараза “.

Силвия Урбан от организацията „ Германска помощ за болните от СПИН “ приказва за „ злополука “: през 2016 година повече от 100 000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3200, т.е. към 30 пъти по-малко в сравнение с в Русия. Освен това в света прогресивно понижават случаите на нови болести от СПИН – от 2000 година насам броят им е понижен с 1/3, а смъртните случаи са намалели на половина. С едно само изключение – Източна Европа.

Силвия Урбан напомня, че разпространяването на вируса ХИВ може да бъде лимитирано дейно посредством по-силна превантивна отбрана и пробните тествания на нови лекарствени схеми. В Русия обаче нещата са по-различни, споделя тя и разяснява: „ Там хората от така наречен рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите „ секс “ и „ хомосексуалност “ са табуизирани. Средствата за битка с вируса на СПИН са лимитирани, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от страната. А таман неправителственият бранш играе основна роля за предварителната защита на заболяването, демонстрира да вземем за пример немският опит “, изяснява Урбан.

„ Можем доста да научим от Германия, уверен е също и ръководителят на съветския Федерален център за битка със СПИН Вадим Покровский. Той показва, че приемането на опиати си остава главният метод за разпространяване на вируса ХИВ в Русия. И тъй като доста от наркоманите са хетеросексуални мъже, те заплашват и своите партньорки, споделя специалистът. По негова информация, сред 3 и 4 % от съветските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

В групата на наркоманите инфектиран е всеки пети, а измежду хомосексуалните – всеки десети.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР