Хората могат да разпознават емоциите дори когато лицето е скрито

...
Хората могат да разпознават емоциите дори когато лицето е скрито
Коментари Харесай

Предпазната маска за лице не може да скрие емоциите

Хората могат да разпознават страстите даже когато лицето е прикрито зад защитна маска, откри английско изследване, представено от електронното издание Юрикалърт.  

Много е значимо да се вижда цялото тяло, показват психолози от университета на Дърам, които стоят зад проучването. 

Те вършат заключението си въз основата на опит, в който са се присъединили 70 души от Обединеното кралство. Представени са им били изображения, на които са изразени яд, благополучие, горест и боязън, а човешките лица са били скрити зад маска. 

Оказва се, че доброволците добре улавят страстите, изразени посредством тялото, а маските за лице въобще не оказват въздействие върху това. Данните демонстрират също, че участниците се затрудняват най-вече при разпознаването на благополучие.

Резултатите от проучването са оповестени в списанието “Фронтиърс ин нюросайънс ”.

„ От началото на коронавирусната пандемия през 2020 година проучвания допускат, че разпознаването на страстите и общественото взаимоотношение могат да бъдат съществено наранени от носенето на защитните маски за лице ”, споделя водещият създател доктор Пади Рос от университета в Дърам. “Използвайки изображения на човешки тела в цялостен растеж,  показахме, че при носене на маски за лице има доста дребна разлика при разпознаването на страстите, изключително в случай че са изразени и посредством тялото. “

Констатациите на английските специалисти опонират на тези от предходно изследване, което употребява изолирани изображения (само на лицето). Тогава откривателите стигнаха до заключението, че защитните маски лимитират способността на хората да разпознават страсти, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР