Хората, които са изпитвали силен стрес, тревожност и депресия в

...
Хората, които са изпитвали силен стрес, тревожност и депресия в
Коментари Харесай

Стресът е свързан с повишен риск от заразяване с COVID-19

Хората, които са изпитвали мощен стрес, тревога и меланхолия при започване на пандемията, са били изложени на по-голям риск от заразяване с новия ковид, сочат данните от английско изследване, представено от електронното издание " Юрикалърт ".

Изследването на учените демонстрира, че по-силният психически стрес в по-ранната фаза на пандемията в огромна степен е обвързван с участници, които по-късно оповестяват, че са се заразили с COVID-19, имали са повече признаци и болестта е протекло тежко.

Проучването е взаимно на специалисти от Нотингамския университет, Кралския лицей в Лондон и висшето учебно заведение на Окланд, Нова Зеландия.
Те следят равнищата на стрес при към 1100 възрастни до април 2020 година, а по-късно регистрират броя на инфектираните с новия коронавиру с до края на декември. Хората сами оповестяват за позитивните си проби.

Резултатите демонстрират, че инфекцията и признаците на COVID-19 са по-чести измежду тези, които са изпитвали нараснал психически стрес.

" Данните сочат, че високите равнища на тревога и меланхолия са освен последици от живота в изискванията на пандемия, само че може да са и фактори, които усилват риска от заразяване със SARS-CoV-2 ", изяснява професор Кавита Ведхара от Медицинското учебно заведение към Нотингамския университет и водещ създател на изследването.

Предишни проучвания демонстрират, че психически фактори като стрес и обществена поддръжка са свързани с нараснала сензитивност към вирусни респираторни болести и по-тежки признаци.

Заключенията от взаимното изследване на учените от Англия и Нова Зеландия са оповестени в изданието " Годишник на поведенческата медицина "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР