Хората които протестират искат две противоречащи неща - избори веднага

...
Хората които протестират искат две противоречащи неща - избори веднага
Коментари Харесай

Животни и боабаби: Проф. Константинов изброи безобразията при машинното гласуване

Хората които стачкуват желаят две противоречащи неща - избори незабавно, само че гласуването да е машинно. Няма по какъв начин машините да се доставят за два месеца. Едното от тях е невероятно. В Европа машинно гласоподаване няма.

Това съобщи професор Михаил Константинов по Българска национална телевизия.

"Защо хората не кажат за какво в Европа такова нещо няма. В няколко страни го е имало. Германия, скандинавските страни. Там го имаше, само че го махнаха ", попита Константинов.

По думите му, машинното гласоподаване го има в закона, само че това не значи, че ние не може да го променим. "Категорично считам, че хартиеното гласоподаване би трябвало да се резервира. Не всички български жители са пипали компютър. Хората които не желаят да гласоподават с машини, несъмнено ще имат такива, би трябвало да им се даде такава опция.

На европейските избори гласувахме с 3000 машини. Експериментът беше сполучлив. Само една четвърт от хората избраха да гласоподават с машина ", изясни професорът.

По думите му, по интернет гласоподават единствено в Естония и няколко кантона в Швейцария, тъй като заплахата от хакване е огромна, по тази причина страните го заобикалят.

"Дори и системата да не е хакната, само че в случай че се заяви, че е хакната, по какъв начин ще се усещат хората? " - зададе резонният въпрос спецът по изборите.

Много би трябвало да се мисли обаче за гласуването по пощата. Абсолютно разумно е да има и онлайн гласоподаване, добави Константинов.

"Гласуването по пощата е всеобщо, само че тогава няма загадка на вота. Чисто официално в тъмната стаичка единствено човек знае по какъв начин гласоподава. А при пощата бюлетините може да се попълнят и да бъдат изпратени от ваше име. Дистанционно гласоподаване ще има, не може да избягаме от това нещо, само че това не може да стане от през днешния ден за на следващия ден ", изясни той.

По думите на Константинов, на последните избори недействителните гласове са били 600 000. Но тогава изборите бяха 4, т.е. при осем милиона нещо дали своят вот.

Най-голям брой недействителни гласове са при изборите за общински съветници. Там където има преференции недействителните гласове скачат с три пъти. Това е по този начин, тъй като е метод за доказване на платения избор - индивидът влиза, гласоподава както му е подредено, а по-късно стартират едни странни преференции, изясни математикът

Също проблем е обучаването на членовете на изборните комисии, отбелязва още Константинов. Той разясни, че те се сменят на всички избори, а в Гърция въпросните хора са локалните адвокати, които, макар промяната на властта, знаят, че 10 години ще са в тези комисии и разполагат с нужните познания.

Машинно гласоподаване има там, където хората са необразовани. В Индия особено гледат картинки, там партиите са обозначени с животни и баобаби, върна се на тематиката спецът по изборите.

Константинов също сложи акцент и върху това, че за вота са нужни 20 000 машини. "Това са сред 16 или 18 контейнера. Представете си ги тези контейнери пред ЦИК, които ние разнасяме из страната. Къде ще се съхраняват? Знаете, че в България доста се краде. Тези машини ще бъдат откраднати за спорта ", сподели още той.

В Холандия махнаха машинното гласоподаване тъй като резултатът от машините може да се манипулират. Американските машини са свързани с интернет и там ситуацията е пагубно. В Холандия, която е една от най-технологичните народи в Европа, има случай, в който човек влиза с една щракалка и създава 250 гласа. Това той го прави съзнателно, с цел да се види, че машините може да се манипулират, разкри още Константинов.

Гаранцията за почтеност на изборите, за която доста малко се приказва, са представителите на комисиите, които са от разнообразни политически групи, които не могат да се понасят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР