Хората, когато бяха на протести, виждах, че искат да се

...
Хората, когато бяха на протести, виждах, че искат да се
Коментари Харесай

Николай Радулов: По Борисов трябваше да се работи едва след преустройство в прокуратурата

„ Хората, когато бяха на митинги, виждах, че желаят да се махне първо Борисов, по-късно Гешев. Даже не се замисляха какъв брой елементарно или какъв брой мъчно ще стане това. Те си представяха, че ще има избори, на изборите ще победи опозицията и тя ще махне Борисов и Гешев . Как ще стане това, никой не си задаваше въпроса на площада. “ Това сподели в изявление за БНР Николай Радулов, народен представител от Има Такъв Народ, експерт по национална сигурност, учител по интернационална сигурност. Радулов беше номиниран за вътрешен министър от Има Такъв Народ предходната година.

„ Фиксирането върху реда първо да се махне Борисов, а по-късно Гешев, е погрешно, тъй като ключът за работа по проблеми, по които имаме подозрение, че Борисов е намесен, е в прокуратурата “, уточни Радулов в предаването „ Политически НЕкоректно “.

Според него прокуратурата неведнъж е давала знаци, че работи „ на едната страна, на страната на предходната власт “ , което е блестящо изразено при проблема с Васил Божков.

При близо 1000 претенции за подслушване и скрито наблюдаване не беше открита и прашинка от такава връзка, разяснява Николай Радулов за Васил Божков, „ безумните “ по думите му обвинявания за опит за държавен прелом, в това число с финансиране от периферия.

„ Независимо от това прокуратурата натовари господин Божков с 19 обвинявания тъкмо по тази причина. Предполагаше се, че той може да каже нещо от кухнята на властта . И с цел да не прозвучи обвинително, трябваше да го обвинят в колкото се може повече неща. “

Експертът допусна, че Васил Божков е пазел доказателства за момента, в който ще бъде разпитан от Европейската прокуратура, тъй като до момента от Дубай не е дал „ нито един сериозен видео или аудио запис, макар че неговият офис е добре екипиран с камери “.

„ Ние имаме прокуратура, която неведнъж е посочила, че когато става дума за Бойко Борисов, тя изобщо не се задейства “, означи Радулов.

Според Радулов едвам след някакво преустрояване в прокуратурата е трябвало „ да се работи по Борисов “ . По думите му първо е трябвало да се види по какъв начин ще работят „ този основен прокурор и тази прокуратура “, а по-късно „ да се извадят на масата всички съмнения и доказателства за Борисов “ .

Избран е „ несъответствуващият обект на влияние в този случай “, счита Николай Радулов за арестите през седмицата. По думите му е налице прибързване. 

В България се наложи този жанр на работа – шумни арести , стотици дни в арестите без обвинявания и „ най-сетне ги освобождават, без нищо да е мръднало “, сподели Радулов.

 Николай Радулов в студиото на „ Хоризонт “, 20 март 2022 година

В Министерство на вътрешните работи има дребни смени по върха на регионалните дирекции и нищо надолу , в службите отвън ръководителите още веднъж нищо надолу не е променено, посочи специалистът.  

За да стартира смяна, самите служби би трябвало да са дейни в няколко направления, безапелационен е Николай Радулов, съгласно който с цел да стартира една смяна, в нея би трябвало да са въвлечени всички ръководители , в това число междинния управителен състав.

Промяната би трябвало да стартира от службите за вътрешна сигурност , тъй като те са най-заразени. “

ДАНС е построена по руски модел и незабавно може да стане ясно какво и по какъв начин би трябвало да се преработи, акцентира Радулов.

„ ДАНС продължава да не желае да има академична конструкция, която да се занимава с неговата подготовка . Техните чиновници не са задоволително готови. “

Службите са недофинансирани, има огромни дупки в щата , добави специалистът, съгласно който сме „ лишени от опцията да вършим същинско разузнаване “.

„ Не бих споделил, че са некомпетентни, само че с тези средства и този запас толкоз могат . “

Имаме няколко шумни шпионски абсурда, в които основните герои са от съветското посолство, за които всеки знае, че половината са щатни чиновници на съветските специфични служби и на хора, известни с проруските си убеждения, като Николай Малинов, а това не могат да бъдат шпиони , съобщи още Николай Радулов.

Никога не гониш открит шпионин на съперника, тъй като не знаеш кой ще пристигна след него и дали ще е шпионин. “

„ Това е обвързвано с опита ни да покажем взаимност с Европейски Съюз и НАТО. Това е политическа акция “, съобщи Радулов по отношение на последните изгонени от страната ни съветски дипломати.

Има „ 7-8 известни специалиста “ по национална сигурност в страната, с които министър председателят може да се посъветва , предложи експертът по национална сигурност.

„ Има и самостоятелни специалисти, които не са вземали страна. Те също биха могли да бъдат потребни. “

В профилирания съд и профилираната прокуратура може да прегледаме човек по човек - няма нито един, който да е инцидентно попаднал , неговото имплантиране на това място не зависи от професионалната му подготвеност, разяснява още Николай Радулов пред БНР.

„ Човек по човек може да се разбере кой, къде, по какъв начин го е бутнал, по какви каузи е работил, за които за признателност е комплициран там . Затова тази система не работи. “

Войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата блокира активността и на двете институции. Много е мъчно да се направи смяната, както Политическа партия си мислеха, че това може да стане доста бързо , сподели Радулов.

С анулация от страна на Бойко Рашков на вътрешен акт в Министерство на вътрешните работи, подписан от предходния основен прокурор и предходен вътрешен министър, прокуратурата е изгубила наблюдението върху протичащото се по оперативните каузи , изясни още Радулов.

„ И тъкмо по тази причина тя реши, че откакто не знае какво става, е добре да се блокира работата . “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР