Хората казват, че добрата готвачка може да се познае по

...
Хората казват, че добрата готвачка може да се познае по
Коментари Харесай

Няколко старомодни солени теста, които не бива да забравяме

Хората споделят, че положителната готвачка може да се познае по тестото. Днес, когато разполагаме с обилие от замразени или охладени теста, които могат да се купят във всеки супермаркет, домашното тесто е все по-пренебрегване. Но същинското многолистно тесто, направено с чисто краве масло, е неустоимо - ронливо и леко.

Истинското старомодно лоено тесто - ронливо и хрупкаво извън, меко и свежо от вътрешната страна, е британски специалитет, който ще бъде тъпо да се не помни. Дори тестото с мехлем, което може да бъде много безвкусно (освен в случай че не решите да изхитрувате и да употребявате краве масло наред с маста), е едно от най-лесните за правене теста - податливо, чинно, готово да се въплъти в каквато и да е форма.

Френското тесто с подправки е континенталното сходство на гастрономическото лакомство за англичаните, тестото с мехлем. То е богато и вкусно, като в същото време е задоволително твърдо, с цел да издържи по-тежък заряд.

Основните правила при подготвяне на солени теста

В готварските книги има толкоз доста правила, че ще ви е простено, в случай че сметнете, че процесът на правене на тесто е толкоз рисков и сложен, че ви е останало единствено да идете до супермаркета. Но не е по този начин. Тестата се вършат доста елементарно - множеството правила могат да се нарушат. Има домакини, които нарушават всички правила, и все пак печивата им са неустоимо вкусни.

Можете умерено да се лишите от писаните предписания, можете да не пресявате брашното, единствено да го объркате добре с лой, до момента в който не стане на много едри части - може даже да не мерите продуктите.

Не се бойте от тази фриволна техника - идеалното тесто ще бъде ваше!

Ароматизирано бутертесто

Класическото ароматизирано бутертесто е тесто със сирене, в което част от маслото е сменена с настъргано сирете. Тук използваме Чедър, само че можете да вземете и Пармезан. Зелените подправки и горчицата придават извънреден усет на тези забавни сиренени панделки.

Сиренени панделки

краве масло - 100 г плюс още за намазване

брашно - 175 г плюс още за поръсване

сол и надробен черен пипер

сирене Чедър - 40 гр. настъргано

свеж лук - нарязан 1 с.л

магданоз - нарязан 1 с.л

горчица на прахуляк - 1 щипка

яйце - 1 бр. разбито

Загрейте фурната на 200 градуса. Прибавете маслото към брашното и омесете фина троховидна примес. Добавете солта, сиренето, подправките, черния пипер и горчицата.

Прибавете 4-5 с.л разрушено яйце да слепите сместа и омесете за малко тоста. Увийте в целофан и охладете в хладилника. Разточете тестото на фино върху набрашнена повърхнина и го срежете на линии. Увийте спираловидно тестените линии и ги сложете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 8-10 мин, до момента в който покафенеят.

Картофено тесто

То е леко, хрупкаво и със землист усет. Не забравяйте, че би трябвало да работите с настъргани картофи на ръка - в кухненския робот ще замязят на лепкава каша.

краве масло - 100 г

брашно - 100 г

сурови картофи - 100 г настъргани

щипка сол

Объркайте маслото с брашното на фина троховидна примес. Прибавете настърганите картофи и солта. Омесете за малко, да стане безпрепятствено тесто. Оформете на топка и охладете в хладилника.

Картофена пита със сирене

картофено тесто - 1 доза

сирене Крема - 100 г

домати - 5 бр. нарязани на тънки резени

лук - 1/2 дребна глава нарязана на ситно

краве масло - 30 г

галета - 50 г

сирене Гауда - 50 г, настъргано

сол и надробен черен пипер

Загрейте фурната на 200 градуса. Разточете тестото, да прилегне във форма с отделящо се дъно с диаметър 18 см. Опечете тестото независимо за 15 мин. Намалете температурата на фурната на 190 градуса. Разстелете сиренето Крема върху тестената основа. Покрийте с половината нарязани домати.

Запържете леко лука в маслото. Охладете и го объркайте с галетата и Гаудата. Подправете и сипете върху питата. Наредете останалите доматени резени по края на питата. Печете още 20-25 мин. Сервирайте гореща.

Лоено тесто

Околобъбречната тлъстина може да се купи пакетирана - нарязана и в комфортен размер в английските магазини.

за към 575 г тесто:

околобъбречна тлъстина - 175 г

брашно с прибавен бакпулвер - 350 г плюс още за поръсване

сол - 1/2 ч.л.

Ако употребявате прясна тлъстина, на първо време я нарежете на късчета, след това я надробете в кухненски робот на доста ситно. Объркайте наситнената тлъстина, брашното и солта в купа. Добавете задоволително вода да се получи меко тесто и омесете за малко на набрашнена повърхнина.

Печене: Опеченото лоено тесто е малко по-сухо за разлика от задушеното на пара и има хрупкава кора. Можете да го употребявате като горна кора за плодов сладкиш. Покрийте да вземем за пример богато задушено с кръгове, изрязани от дебело разточено лоено тесто и ще получите вкусно ядене.

Задушаване на пара

Това е класическият способ, който е най-подходящ за ястия, които би трябвало да се готвят дълготрайно време, да вземем за пример пудинг с пържола и бъбреци. Дългото време за готвене разрешава на тестото да покафенее и да стане ронливо, вместо да образува дебела безвкусна кора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР