Хората и до днес инстинктивно се страхуват от някои животни.

...
Хората и до днес инстинктивно се страхуват от някои животни.
Коментари Харесай

10 факта, които правят хищниците още по-опасни

Хората и до през днешния ден инстинктивно се опасяват от някои животни. Хищниците от рода на акули и лъвове, злокобни паяци и доста други същества провокират у нас реакция „ бягай, бягай! “.

Нека си напомним 10 любопитни обстоятелството, които придават на свирепите представители на фауната още по-страшни черти.

Акулите употребяват Слънцето за лов

Екип откриватели, които следят огромните бели акули, ловуващи край крайбрежията на Южна Австралия, са забелязали, че хищниците сменят тактиката според от времето на денонощието. Сутрин и вечер те се разполагат с тил към Слънцето, като по този метод реализират две цели. От една страна, в такава позиция по-малко ги заслепява слънчевата светлина и акулите могат по-добре да прегледат плячката. От друга страна, самите ловци по-трудно се виждат против Слънцето.

Сомът ловува гълъби

Сомът Silurus glanis, обитаващ водите на река Тарн в Южна Франция, е привързан към птичето месо. Големите риби доплуват до нищо неподозиращите гълъби, без да бързат да преследват своята плячка, а когато хвъркатите към този момент са подготвени да излетят, сомовете се нахвърлят върху жертвата сходно на алигатори.

При проучването на явлението е намерено, че гълъбите, които умерено си стоят у водата, остават незабелязани от сомовете, даже в случай че се намират напълно близо. Смята се, че рибите не виждат самите птици, само че усещат тяхното придвижване, предизвикващо талази по водата.

Черните мечки са упорити преследвачи

Самките на черните мечки могат да нападат човек, защитавайки своите дребни, само че единствено с цел да изплашат натрапника и да го накарат да си отиде. Всъщност страшни са мъжките и тъкмо от тях следва да се боим. По данни на доктор Стивън Хереро от университета на Калгари черният мечок с е промъква към плячката доста безшумно и е мъчно да бъде видян.

© Nevada Department of Wildlife

Ако мечокът ви е набелязал за жертва, ще ви следва, даже ще пълзи, ще се крие в храстите, ще обикаля към вас, а когато ви приближи задоволително, то ще се нахвърли със скорост, която доста надвишава вашата. И това е.

Паяците употребяват хищници като бодигардове

Много паяци са отровни и могат да нанесат щета на индивида и даже да го убият. Но не всички представители на това племе са способни да се похвалят с задоволително мощна отрова, по тази причина им се постанова да хитруват. Така да вземем за пример дребния паяк скачач Phintella piatensis, който живее в Югоизточна Азия, служи за обяд на доста живи същества, в това число мравки шивачи и плюещ паяк. Последните даже строят домовете си над жилищата на скачачите, с цел да им е по-лесно да се добират до жертвите си. В отговор скачачите са се научили да се устройват над гнездата на мравките шивачи, употребявайки рискови хищници в качеството на отбрана от плюещите. Това е все едно ние да се заселим до лъвовете, за ни пазят от мечките.

Змийската отрова предизвиква гърчове

В света съществуват повече от 600 типа отровни змии. И в случай че не живеете в полярните области, възможностите ви да се натъкнете най-малко на една от тях са много високи. Обичайните човешки реакции на змийската отрова са виене на свят, прилошаване, разбиране, замъгляване на зрението. Но един от видовете отрова, който създават представителите на редкия тип коралови змии, е сащисал учените със своя непредвиден резултат. Токсините работят на нервните рецептори, само че вместо разбиране и изтръпване провокират конвулсивни припадъци. Сега откривателите учат тази отрова, с цел да схванат по какъв начин да спрат гърчовете и в бъдеще да лекуват епилепсия.

Прилепите вампири умеят да тичат

Макар прилепите вампири нормално да избират да пият кръв от прасета, при липса на друга храна те могат да обядват и от индивида. Тези кръвопийци летят прелестно, само че крият в ръкава си още един коз – могат да тичат.

Намалявайки скорост, вампирите падат на 4 лапи и препускат в галоп, като развиват скорост 7 км/час.

Скорпионите „ стрелят “ отрова

Въпреки неприятната си известност и плашещия тип повече от 1500 известни на науката типа скорпиони са „ на практика безвредни “. Това обаче не се отнася до Parabuthus transvaalicus, който умее да пуска бликам отрова от опашката си, в случай че се усеща в заплаха.

Преди се считало, че скорпионът изхвърля смъртоносния си сок несъзнателно. Но неотдавнашни проучвания посочили, че „ стрелецът “ управлява процеса, а решението му да стреля или не зависи от степента на опасност.

Пчелите изпичат стършелите живи

Азиатският великански стършел доближава размери на човешки палец и може да убие за минута 40 медоносни пчели. Но японските пчели са се научили да противостоят на своите големи братовчеди.

Роякът им кръжи към стършела, като образува горещо защитно пчелно кълбо. Температурата в кълбото доближава 47 градуса по Целзий и хищникът безусловно се изпича в него жив.

Акулите колоси се ядат взаимно

В продължение на 10 години учените се опитвали да схванат що за страшилище е изяло 3-метрова бяла акула по време на едно от наблюденията. През 2003 година откривателите маркирали самка на огромна бяла акула, с цел да изучат нейните придвижвания. Скоро маркерът посочил, че акулата се гмурнала на дълбочина 600 метра, а температурата към датчика повишена внезапно.

Изследователите имали единствено едно пояснение – хищничката е изядена. Температурата не съответствала на кит или друга акула… в случай че не ставало дума за колос. Според основния откривател Дейв Ригс по-скоро обектът на наблюденията им е обхванат от друга голяма акула.

Скорците могат да усвояват граматика

Скорците са забележителни освен със своята безочливост във връзка с разпространяването си по нови територии, само че и със способността за подражаване на звуци. Учените си задали въпроса: могат ли скорците да усвояват комплицирани граматични структури, които са присъщи единствено на човешкия език? Отговорът е да, въпреки и доста постепенно. Няколко месеца били нужни, с цел да се образова група скорци да разпознават и схващат граматичната структура в средата на изречението. Все още скорците не са способни да употребяват разпоредбите, на които ги обучавали, с цел да отговорят на индивида, само че ние знаем, че това е единствено въпрос на време.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР