Хората достигнаха до върха на хранителната пирамида не благодарение на

...
Хората достигнаха до върха на хранителната пирамида не благодарение на
Коментари Харесай

Направи го сам!

Хората доближиха до върха на хранителната пирамида не с помощта на физическа мощност, а на нашата забележителна дарба да работим в екип. Почти всяко значимо достижение на човечеството се дължи на взаимните старания на голям брой хора.

Фактът, че в доста обстановки крайният триумф зависи от положителната работа в екип обаче не значи, че постоянно когато желаете да извършите нещо би трябвало да търсите поддръжка от други хора. Ето няколко случая, в които е по-добре да бъдете сами:

При генериране на нови хрумвания

Може би най-хубавото време да работите сами е това, в което от вас се желае да намерите изобретателно решение на някакъв наболял проблем. В тези обстановки наклонността е да се събират групи за брейнсторминг, само че доста изследвания демонстрират, че бързата замяна на недообмислени хрумвания сред доста хора вреди на цялостната креативност на групата.  

Причината за това е много елементарна - когато всеки човек в групата каже нещо, това кара всички останали да се замислят за инфорамция, обвързвана с казаното от него. След като няколко индивида споделят своите хрумвания, мислите на всички в стаята се лимитират до този къс набор от решения. Важно е хората, от които се желае да бъдат изобретателни, да бъдат оставяни да работят на мира.

Имайки това поради, постигането на колективен консенсус е все по този начин значимо. След като обособените членове на екипа генерират своите неповторими хрумвания, те би трябвало да бъдат събрани на едно място, с цел да ги дискутират и да изберат концепциите, които ще бъдат употребявани за намирането на решение на казуса.

При построяването на връзки

Много аспекти на бизнеса изискват определяне и поддържане на тесни връзки с клиенти и консуматори. Най-добрите продавачи могат да се похвалят с дълги описи от хора, които имат вяра на тях и на техните рекомендации.

Хубаво е да имате екип, които да подсигурява, че клиентите ви постоянно имат достъп до човек, който да отговори на техните въпроси и да разсее терзанията им, само че това не може да компенсира потребността от един човек, който да дава отговор за построяването на дълготрайни връзки с тези клиенти. Хората не се привързват към марки и компании, те развиват връзки с други хора. Ако желаете компанията ви да има лоялни клиенти, то би трябвало да имате чиновник или служитлеи, които да дава отговор за основни клиенти.

Този метод обаче носи със себе си и някои проблеми, защото компаниите се нуждаят от проект за поддържане на тези връзки в случаи че отговарящият за тях чиновник напусне компанията. Добър метод да избегнете това усложнение е като възложите на служителя, отговарящ за тези контакти, да запознае вашите клиенти с други членове на екипа, които да могат да поемат щафетата от него, в случай че се сътвори такава потребност.

При основаването на единна позиция

Много постоянно се постанова няколко души да работят по един документ, защото той по-сложните планове изискват разнообразни типове експертиза. Фактът, че при сформиране на този текст са взели участие доста хора обаче не значи, че крайният резултат би трябвало да звучи несвързано и неподредено.

За да създадете обединен и явен глас, човек от екипа би трябвало да се запознае с целия план, да прочете теста и да го преработи по метод, който да подсигурява, че той е ще бъде елементарно понятен и наличен. Това е огромна отговорност, защото доста планове са комплицирани и могат да бъдат сложни за схващане от един човек. Ако обаче не отделите нужното време и запаси за основаването на единна визия, отчетите за значими планове постоянно могат да бъдат изпълнени с вътрешни несъгласия и неясноти, които да намалят цялостната им стойност.

Освен това, когато един човек е осведомен с всички детайли на отчета, той е в неповторимата позиция да задава въпроси, които никой различен, работещ по плана, не се е сетил да зададе. Причината за това се идва от обстоятелството, че дребните пукнатини и пропуски са забележими единствено за човек, който има визия за това по какъв начин наподобява цялостната картина.

.........................

Арт Маркман, когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР