Хората без гражданство често са принудени да пребивават нелегално в

...
Хората без гражданство често са принудени да пребивават нелегално в
Коментари Харесай

Фондация иска защита на хората без гражданство у нас

Хората без поданство постоянно са принудени да обитават незаконно в съответната страна . Те нямат народен паспорт, нямат документ за идентичност, заради повода, че никоя страна в света не ги признава за свои жители по силата на своето законодателство. Това съобщи пред БНР юрист Валерия Иларева от Фондация за достъп до права - ФАР.

Повод за изявлението й бе опцията след приемане на статут на разположение без поданство, да се придобива позволение за " дълготрайно " престояване , която бе дадена неотдавна от българското законодателство.
 914 души от страни отвън Европейски Съюз са получили българско поданство
914 души от страни отвън Европейски Съюз са получили българско поданство

Най-много български паспорти са получили жители на Украйна

" Тази обстановка е тип правна особеност и може да се получи при раздробяване на страни, както да вземем за пример разпадането на Съветския съюз , разпадането на някогашна Югославия ", сподели защитничката.

По думите й сходна обстановка може да се получи заради дискриминация на дамите в националното законодателство на някои страни. " Такива страни са Кувейт, Иран, Ирак , когато майката не може да предава своето поданство на своето дете и в случай че бащата е без поданство или се води незнаен заради някаква причина, детето остава без поданство ", разясни юрист Иларева.
 Защо аплайват за българско поданство?
Защо аплайват за българско поданство?

Нация, която продава поданство, не гледа съществено на самата себе си…

Един от хората без поданство в страната ни е Сагър от Кувейт . Неговият татко и дядо са без поданство. В ъпреки че майка му е кувейтска гражданка тя не може да съобщи на сина си правото за поданство .

В избран интервал държавното управление на Кувейт предизвиква лицата без поданство да закупуват паспорти на други страни , нормално това са по-бедни страни. Тогава неговите родители му закупуват ганайски паспорт, с който той идва в България. След приключване на периода на ганайския паспорт документът не може да бъде възобновен, тъй като Сагър няма фамилна връзка с Гана.

" Дойдох в България преди съвсем 12 години. Избрах България, тъй като мислех, че е друг свят. Баща ми беше тук преди много време . Той приказва за България, когато беше тук и ме питаше дали желая да не преставам с моето висше обучение тук в България. Аз помислих добре на какво съображение ще предпочитам страната, където ще не преставам моето образование , и помислих, че те ще бъдат дълги години. Ще бъдат по този начин една огромна загуба, в случай че не науча нещо напълно друго и напълно друго ", сподели Сагър.

" Просто индивидът е роден без никакъв документ, без персонални документи, без правото за образование, за лекуване, с цел да мога да имам право тук, най-малко акт за раждане, най-малко персонален документ ", сподели Сагър.

Липсата на документ за идентичност лимитира кувейтския жител да приключи специализацията си по кардиохирургия . Той е арестуван за месец и половина в дома за незаконни емигранти в Бусманци.

След освобождението му, му е наложена мярка ежеседмично явяване за подписка , описа юрист Валерия Иларева.
 Въвеждат статут
Въвеждат статут " лице без поданство " с промени в Закона за чужденците

До 4 април се разискват измененията

Сагър не е единственият човек без поданство, който обитава незаконно в страната ни. " България е направила съществени стъпки в посока протекция на хората без поданство, които се намират на нашата територия ", сподели юрист Иларева.

През 2012 страната ни се причисли към Конвенциите на Организация на обединените нации за протекция на лицата без поданство. Пет години по-късно - през 2017 година, бе въвед ена процедура за признание на статут на разположение без поданство, само че към момента хората без поданство се опасяват да подават молба, да се явят пред Дирекция " Миграция ".

За да подадат молба за признание на този статут на разположение без поданство по време на процедурата те не получават даже краткотраен документ , който да легализира престоя им. Това ги прави уязвими на имиграционна задържане, разясни юристът.

В международен проект е мъчно да се даде статистика за лицата без поданство . От Фондация за достъп до права стартират осведомителна акция, добави юрист Валерия Иларева.
 Защо аплайват за българско поданство?
Защо аплайват за българско поданство?

Нация, която продава поданство, не гледа съществено на самата себе си…

До 2024 година Организация на обединените нации взема решение казуса с хората без поданство. Това бе решено на 4 ноември 2014 година от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН), когато стартира акцията " Аз числя се ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР