Хорът Мистерията на българските гласове“ ще изнесе коледен концерт в

...
Хорът Мистерията на българските гласове“ ще изнесе коледен концерт в
Коментари Харесай

Гледаме онлайн Мистерията на българските гласове“

Хорът „ Мистерията на българските гласове “ ще изнесе коледен концерт в арт центъра „ Сити марк “ в София довечера. В репертоара са включени произведения, основани за ансамбъла от Георги Андреев, Добринка Табакова и Любомир Денев. Концертът ще се излъчва и онлайн, оповестяват от хора.

Композиторът Георги Андреев е подготвил специално  нова обработка на произведение от репертоара им, добавяйки към гласовете на националните изпълнителки звука на Quarto Quartet. " Това е развой, който, може да се каже, е неповторим и който крие опасности - върху към този момент подготвени акапелни хорови произведения, основани като песни с концертната естетика, изграждани дялове, полифония, многогласие, да се допише и да се вплете инструментален дял ", споделя Андреев.

Ще прозвучат „ Сама ли си ден жънала “, „ Тропар на Рождество Христово “, както и композиции на Иван Вълев, Ценко Минкин, Стефан Мутафчиев, Христо Тодоров, Кирил Стефанов.  Коледни инструментални пиеси в духа на идните празници ще предложат посетител музикантите от Quarto Quartet в състав Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев.

Историята на “Мистерията на българските гласове ” е обвързвана с швейцарския инструменталист, етномузиколог и продуцент Марсел Селие, който през 1975 година и 1988 година издава два албума с  български национални песни под това название. 

Впечатлен от хоровото пеене на български национални песни при визитата си в България през 50-те години на 20-и век дружно със брачната половинка си Катрин, той изплаща от Българското национално радио няколко записа за радиопредаване, отдадено на българското хорово пеене. Така стартира съдействието му с БНР, което продължава от 1960 година до 1990 година, подготвяйки 30-минутни радиоемисии, предавани един път месечно в Швейцария. Предаването е наречено „ Мистерията на българските гласове “ и то се трансформира в запазена марка на Марсел Селие. 

В продължение на 25 години Марсел Селие изследва българското песенно творчество – слуша и избира мостри на вокалния фолклор: хорови осъществявания, обработен фолклор, достоверни записи, хармонизации и дружно с етномузиколога Румяна Цинцарска осъществя окончателния асортимент на песните, включени в плочите от поредицата „ Мистерията на българските гласове “.

В първия албум, публикуван през 1975 година,  са включени осъществявания на хора при Ансамбъла за национални песни на Българското радио и хора на Държавния отбор “Филип Кутев ”. През 1988 година е публикуван вторият албум със същото заглавие. В него с изключение на осъществявания на хора при Ансамбъла за национални песни на Българското радио и телевизия, хора на отбор “Филип Кутев ”, са включени и осъществявания на хоровете при ансамблите “Пирин ” и “Тракия ”. Този албум през 1989 г.  печели премия „ Грами “ в категория “ Най-добър запис на обичайната музика ”. Наградата е връчена персонално на Марсел Селие.

В двата албума са включени записи на няколко български хорови състава, както и солови песни в осъществяване на Стефка Съботинова, Верка Сидерова, Тинка Пешева и други С историята му са свързани композитори и диригенти от ранга на Коста Колев, Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов, Николай Кауфман, Здравко Михайлов, Любен Ботушаров, Людмила Герова и Георги Генов. 

През 1989 година е публикуван третият албум “Мистерията на българските гласове ”, в който най-вече записи има хорът при отбор “Тракия ” с диригент Стефан Мутафчиев. Албумът включва също няколко песни на хора към радиото, както и песни на хоровете на ансамблите “Родопа ” и “Добрич ”.

През 1992 година третият албум е номиниран за премията „ Грами “ в категорията “Най-добър албум ”. В четвъртия албум, публикуван през 1998 година, са включени песни на хора при Българска национална телевизия, дирижирани от Дора Христова и от Милен Иванов. Понастоящем отпред на състава е Дора Христова, която е диригент на хора при Ансамбъла за национални песни на Българското радио в интервала от 1974 година до 1977 година и от 1988 година до 1990 г.  През 2011 година тя записва самостоятелно комерсиалната марка “Мистерията на българските гласове ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР