Хора в активна възраст, както и много младежи под 30

...
Коментари Харесай

Кой гласува за Слави Трифонов?

Хора в дейна възраст, както и доста младежи под 30 години, половината са висшисти, а болшинството живеят в регионалните и по-малките градове. Над една трета от тях не са дали своят вот на предходните избори. Така най-общо могат да се опишат гласоподавателите на " ИТН ", които съумяха да му обезпечат второто място на изборите в неделя вечер съгласно демографските данни от екзитполовете на " Алфа рисърч " и " Галъп ".

Партията на Слави Трифонов завоюва огромна част от чисто протестния избор на изтощени от статуквото, които обаче не се идентифицираха измежду обединенията, излезли лятото пред Министерския съвет. Но групировката също наподобява откри " верния път " и към гласовете на относително апатично за политиката младо потомство - посредством шоу, музика, медия. Както означиха и някои анализатори, лимитираната и едноканална връзка на Трифонов и партията му, които нямаха съвсем никакъв жив досег с изборателите, очевидно не е проблем за потомство израстнало в обществените мрежи.
От кого взеха протестните обединения
Социологическите данни разкриват и други забавни обстоятелства за " ИТН " и другите партии, събрали протестен избор - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън " на Мая Манолова. Всички те са привлекли значително гласове от ГЕРБ - при Слави те са ¼ от целия избор или от порядъка на 100 хиляди гласа. " ИТН " е откъснал доста парче и от гласовете на Левицата - 12% от вота за тях или над 50 хил гласа, е от гласоподаватели на Българска социалистическа партия.

При " Демократична България " малко под ⅕ от гласовете за групировката са от ГЕРБ. Над 15 хил души, подкрепили ГЕРБ на предишните парламентарни избори, в този момент са дали своят вот за Мая Манолова - към 11% от електората й, само че предстоящо по-голяма част от него - към 28% съгласно " Галъп " са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия, а други 12% са от " Патриотите ".

И до момента в който демократичното обединяване разчита в голяма част на корав електорат, то над ⅓ от гласовете на Трифонов и Манолова са привлечени от хора, които на предходни избори са дали своят вот за други, по-малки и по-маргинални обединения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР