Хора с малък или никакъв летателен опит могат да получат

...
Хора с малък или никакъв летателен опит могат да получат
Коментари Харесай

Wizz Air продължава да набира пилоти от България


Хора с дребен или никакъв летателен опит могат да получат лиценз за търговски водачи
(снимка: Wizz Air)

Академията за водачи Wizz Air търси нови претенденти в страните, в които има авиобази, в това число България. Те ще могат да вземат участие в интегрираната ATP(A) стратегия за образование на самолетната компания и да станат търговски водачи.

Въпреки пандемията Wizz Air не е серпантина да развива интензивната си подготвителна стратегия за водачи. започва през 2017 година, като предложи на хора с дребен или никакъв летателен опит късмет да получат лиценз за търговски водачи и вероятност да работят в самолетната компания.

Обучението за водачи започва от нулата в партньорство с опитни летателни учебни заведения и в сходство със стандартите за образование на Wizz Air. От юни 2018  година академията е и за претенденти от България.
още по тематиката
Wizz Air предложи и нова скица за разсрочено заплащане за образованието. При общ размер на таксата от 61 460 евро за интегрирано образование Wizz Air ATO ATPL (A), кадетите би трябвало да платят предплатено единствено първична такса от 13 950 евро (с 50% по-малко), до момента в който останалата част от таксата се заплаща на вноски през първите им години към този момент като работещи водачи в Wizz Air.

Две учебни заведения за водачи вземат участие в академията – Trener Kft в Нирегихаза, Унгария, и Egnatia Aviation в Кавала, Гърция. Интегрираната подготвителна стратегия се състои от общо 750 часа наземни курсове, 60 часа в симулатор и 145 часа полети, в продължение на от 17 до 21 месеца.

По време на това начално образование кадетите получават и развиват нужните познания и умения, с цел да започват кариерата си на водач в Wizz Air. Кадетите, които сполучливо завършат програмата, могат да продължат с разширено образование.

След това те ще бъдат квалифицирани да летят като първи офицери в мрежата на самолетната компания и след това – след към 2 години – ще могат да аплайват за служба старши първи офицер.

След най-малко още две години пък ще имат опция да аплайват по програмата за надграждане, с цел да станат един от командирите на аероплан Airbus A320 или на, които са най-новата технология в промишлеността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР