Хонконгските власти осъдиха днес призива на британското правителство за отмяна

...
Хонконгските власти осъдиха днес призива на британското правителство за отмяна
Коментари Харесай

Хонконг осъди призива на Великобритания за отмяна на закона за национална сигурност

Хонконгските управляващи осъдиха през днешния ден апела на английското държавно управление за анулация на натрапен от Китай закон за национална сигурност, съобщи Ройтерс.

Според Англия този закон е употребен за гонене на поддръжници на продемократичната съпротива, дискредитирането им и принуждаването им да замълчат, отбелязва организацията.

В последния си отчет за Хонконг, излизащ на всеки шест месеца, английският външен министър Джеймс Клевърли съобщи, че по време на чуване в Организация на обединените нации през февруари е подчертал, че управляващите в Хонконг са употребявали закона за сигурността, с цел да се оправят с опозиционерите, доста от които са в пандиза или са били принудени да търсят леговище в чужбина.

Министърът прикани Китай да извърши рекомендациите, разказани в самостоятелен отчет на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации през юли предходната година, измежду които е „ унищожаване на закона за националната сигурност “, натрапен от Пекин на някогашната английска колония през 2020 година, написа Българска телеграфна агенция.

Властите в Хонконг споделиха в изказване, че „ твърдо и изрично отхвърлят и показват отрицание към клеветническите забележки и недобронамерените политически нападки “. Англия би трябвало да „ спре да се меси в Хонконг, който е работа единствено на Китай “, добави представител на хонконгското държавно управление.

Прокараният закон за сигурността в Хонконг е довел до непоклатимост след всеобщите продемократични митинги през 2019 година, съгласно представителя, който уточни, че въпреки законите на Хонконг да подсигуряват обособени права и свободи, те " не са безспорни “, когато става дума за запазване на националната сигурност.

В своя отчет Англия загатна подкопаването на господство на закона в Хонконг, в това число прекачване на „ пълномощия, предоставени в миналото на правосъдната система “ на прокитайския водач на Хонконг. Освен това лицата, упрекнати в опасност за националната сигурност, не могат да оспорят в съда решението на държавното управление.

Ние и нашите сътрудници осъждаме неизменимото потъпкване на гражданските и политическите права и подкопаването на автономията на Хонконг, отбелязва Клевърли в предговора към отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР