Хонконг залага на крипто, тъй като звездата на сектора помръква заради репресиите в чужбина

...
Хонг Конг – Криптовалутите претърпяха тежко пътуване през последните години,
Коментари Харесай

Хонг Конг – Криптовалутите претърпяха тежко пътуване през последните години, като цените спираха през периоди на бум и спад и индустрията застрашен от зашеметяващи сривове, както и от несигурни регулаторни режими.

Но дори когато тези проблеми накараха някои юрисдикции да предприемат репресии срещу сектора, Хонконг възприема виртуални активи, залагайки, че нова регулаторна рамка ще помогне на града да избегне спънките, наблюдавани другаде.

Длъжностни лица от Хонконг признаха, че криптовалутите са тук, за да останат и че полуавтономната китайска територия трябва да приветства индустрията, за да запази статута си на глобален финансов център, който беше опетнен от години на строги ограничения на COVID и мащабни репресии на несъгласие.

По-рано този месец властите издадоха лицензи, даващи одобрение на две борси за криптовалута да участват в търговия на дребно с цифрови активи за първи път.

HashKey Exchange и OSL получиха регулаторно одобрение, след като Комисията за ценни книжа и фючърси на Хонконг (SFC) откри заявления за лицензиране на инвестиране на мама и поп през юни.

„Нямаме за цел да бъдем център за крипто търговия, но признаваме крипто търговията като важна част от екосистемата на виртуалните активи“, каза Джулия Леунг, главен изпълнителен директор на SFC, в реч през юни.

Люнг подчерта, че една добре балансирана регулаторна система е от решаващо значение за изграждането на доверие в индустрията.

„Досега много юрисдикции възприеха лек подход за регулиране на доставчиците на услуги за крипто активи“, каза тя, добавяйки, че „крипто зимата“ засили решимостта на глобалните финансови регулатори“.

Новите насоки за търговия на дребно с криптовалута бяха широко приветствани в индустрията.

„Хонконг възприе проактивен подход към управлението на рисковете, свързани с цифровите активи“, каза Дейв Чапман, съосновател на OSL, която има офиси в Хонконг и Сингапур, пред Al Jazeera.

Чапман каза, че новата регулаторна рамка на SFC „отразява задълбочено разбиране на сектора, осигурявайки както здравословна пазарна среда, така и стабилна защита за инвеститорите.“

Новите разпоредби идват, докато континентален Китай продължава да забранява криптовалутите, повдигайки въпроса защо Пекин позволява на Хонконг да приеме виртуални активи в момент, когато управляващата комунистическа партия затяга контрола над града.

„Една държава, две системи“

Нийл Тан, председател на FinTech асоциацията на Хонконг, каза, че този ход подчертава свободата на града да установява свои собствени политики и регулации на финансовата арена съгласно споразумението „една държава, две системи“, което трябва да гарантира автономия и свободи на града поне до 2047 г.

Тъй като Хонконг се превръща в център за виртуални активи и Web3 – предвидена онлайн екосистема, базирана на децентрализирани блокчейни – това дава на Пекин „излагане и надзор над криптовалутната индустрия“, каза Тан, който също е управляващ партньор в Tsunami Advisors, пред Al Джазира. 

Тан каза, че „това ще даде възможност на Китай да влияе върху индустрията по непряк начин“ и „ще помогне на Хонконг да запази репутацията си на международен финансов център“.

„Това е още един клас активи за привличане на преки чуждестранни инвестиции, а също и друго средство за насърчаване на интернационализацията на ренминби“, каза той.

Тан обаче предупреди, че „това са чисто спекулативни причини и действителните мотиви могат да бъдат повлияни от комбинация от икономически, социални, политически и стратегически фактори“.

Развитието в Хонконг идва, когато глобалната индустрия на криптовалутите беше разтърсена от сътресения, включително краха миналата година на крипто фирмите FTX и Three Arrows Capital. 

Междувременно Binance и Coinbase са заплетени в съдебни дела, заведени от регулаторните агенции на Съединените щати, включително Комисията за ценни книжа и борси (SEC), която засили своя надзор върху индустрията.

В подкаст през април Чамат Палихапития, главен изпълнителен директор и основател на фирмата за технологични инвестиции Social Capital, обяви, че „крипто е мъртво в Америка“, отбелязвайки, че председателят на SEC, Гари Генслер, обвини цифровите валути за банковата криза в САЩ по-рано тази година.

Въпреки това изглежда, че регулаторната яснота се появява във Вашингтон, окръг Колумбия.

Комитет на Конгреса на САЩ в края на юли прие законодателство, което ще създаде регулаторна рамка за цифровите активи. Този ход и скорошно благоприятно решение на съда в САЩ за крипто компанията Ripple доведоха до рали на криптовалутите.

Биткойн, например, е нараснал с повече от 50 процента от началото на годината. 

Някои експерти твърдят, че бумът на крипто вече е достигнал връхната си точка и Хонконг само догонва останалите региони. 

„Мисля, че отношението на Хонконг към криптовалутата е правилно, но закъсняло, което означава, че тенденцията на криптовалутата вече е отминала“, каза Лу Фанджоу, асистент по финанси в Университета на Хонконг, пред Al Jazeera.

„Хонконг можеше да бъде глобален лидер в криптовалутата“, каза той. 

Чапман от OSL изрази по-оптимистично мнение. 

„Потенциалът на блокчейн технологията е трансформиращ и ние все още сме в ранните етапи на осъзнаване на пълното й въздействие“, каза той, добавяйки, че „пълномащабното регулиране на Хонконг и интегрирането на този пазар във финансовата му система подчертава неговата адаптивност и далновиден подход, засилвайки позицията си на глобален финансов център“.

„Хонконг може да поведе пътя в осигуряването на добри практики в индустрията на цифровите активи“, каза Чапман, стига територията да съчетава силна регулация с образование на инвеститорите и непрекъснат преглед на управлението.

Наистина Хонконг не е съвсем новодошъл в криптовалутите.

През декември 2020 г. SFC предостави първия лиценз на платформа за търговия с виртуални активи в града за институционални инвеститори. А преди това Хонконг и континентален Китай бяха центрове за фирми за криптовалута. 

„Значителен брой хора, проекти и платформи идват оттук“, каза Тан от FinTech асоциацията на Хонконг.

„Това позволи на Хонконг да продължи да привлича крипто фирми чрез миграцията в офшорни зони и да се превърне в център за дейности с криптовалута в региона“, каза Тан. Той добави, че докато Пекин е негативно настроен към цифровите валути, той разбира значението на блокчейн технологията.

„Благоприятният регулаторен пейзаж и уникалните предимства на Хонконг сега го карат да изглежда като вид завръщане у дома за много от тези фирми сега“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР