Хонг Конг е готов да стартира първите азиатски гей игри

...
Хонг Конг е готов да стартира първите азиатски гей игри
Коментари Харесай

Първите гей игри в Азия ще стартират в Хонконг, насърчавайки надежди за по-широко включване на LGBTQ+

Хонг Конг е подготвен да започва първите азиатски гей игри в петък, насърчавайки очаквания за по-широко Включване на LGBTQ+ в азиатския финансов център

От KANIS LEUNG Associated Press, 2 ноември 2023 година, 00:47 ч.

ХОНКОНГ -- Футболната ентусиастка Джина Бенджамин не тренира единствено за победа в идните гей игри в Хонконг, само че тя също по този начин е на задача да помогне за натискане на правна промяна за еднополовите бракове.

След като се реалокира в Хонконг от Англия през 2016 година, Бенджамин, на 33 години, срещна същинската си обич в полуавтономния южен китайски град. Но локалните закони, признаващи единствено хетеросексуални бракове, принудиха двойката да пътува до английското посолство във Виетнам, с цел да се ожени през август. Неспособността им да се оженят в града, където се разигра тяхната любовна история, я разочарова.

Този уикенд учителят по драма дружно с разнообразни екипи от мъже, дами и транссексуални играчи ще излезе на терена с това, което тя назовава „ огромна цел “. Тя се надява, че присъединяване в игрите може да покаже на държавното управление мощната поддръжка на града за равни права на еднополовите двойки.

„ Играем, с цел да променим законите, " тя сподели.

Първите гей игри в Азия, които би трябвало да стартират в петък, предизвикват очакванията за по-широко включване на ЛГБТК+ в районния финансов център след скорошни правосъдни победи в интерес на равенството за еднополови двойки и транссексуални хора.

След едногодишно закъснение заради пандемията, деветдневното събитие ще бъде хазаин на към 2400 участници от към 40 територии. Те ще се състезават в набор от игри, от тенис и плуване до културно богати действия като надпревари с драконови лодки и маджонг.

Лиза Лам, съпредседател на Gay Games, сподели, че приемането на ЛГБТК+ в Азия към момента е по-ниско, в сравнение с в останалия свят и че е значимо да се прави полов малцинства, забележими в общността.

„ Пристрастията идват от недоумение или стандарти “, сподели Лам. „ Събирайки разнообразни хора дружно, вие сте в положение да разбиете стандартите. “

Но уредниците са изправени пред разнообразни провокации след спечелването на наддаването за домакинство на игрите през 2017 година

Възможността да се разшири репутацията на Хонконг като приобщаващ интернационален финансов център не притегли огромна поддръжка от държавното управление. Някои законодатели даже нападнаха игрите, като един допусна, че това може да съставлява опасност за националната сигурност.

Мащабът на събитието също не дава отговор на първичните цели на уредниците, сложени през 2016 година Те имаха за цел да привлекат 15 000 участници и да инжектират 1 милиард хонконгски $ (128 милиона щатски долара) в стопанската система.

Пандемията от COVID-19 значително е отговорна за намаляването му. Докато Хонконг се бореше с несигурността по кое време строгите правила за карантина за пътуващите ще бъдат облекчени, Гуадалахара в Мексико беше посочена като съдомакин на игрите.

С наличната по-близка алтернатива доста хора от Европа и Америка избраха да не подхващат дългото пътешестване до Хонг Конг, сподели Лам. Високите разноски, свързани с полетите на дълги дистанции и хотелското настаняване в ерата след пандемията, също възпираха доста евентуални гости, добави тя.

Други се двоумят да посетят в точния момент за рисковете, подбудени от натрапен от Пекин закон за националната сигурност, който затвори и накара доста деятели да млъкнат след продемократичните митинги през 2019 година Тайван, който Китай претендира за своя територия, няма да изпрати национална делегация в Хонконг от съображения за сигурност.

Но бранител на равенството Джеръм Яу беше оптимист, че общността към момента би оценила по какъв начин игрите предизвикват LGBTQ+ разговора. Може да отнеме време на хората да осъзнаят изцяло наследството на обещано събитие, сподели съоснователят на неправителствената организация Hong Kong Marriage Equality.

ЛГБТК+ активизмът е рядко място, което към момента реализира забележителен прогрес в Хонконг при репресиите на държавното управление против гражданското общество.

През последната година съдилищата в града постановиха, че интервенцията за цялостна промяна на пола не би трябвало да бъде причина за смяна на пола на транссексуалните хора в формалните им персонални карти и поддържа даването на равни жилищни и наследствени права за двойки от един и същи пол, женени в чужбина. Хонконг към този момент се придвижва към рамка за признание на еднополовите партньорства след удивително решение през септември. Всички тези победи бяха донесени от правни провокации, стартирани от членове на LGBTQ+ общността на фона на възходящото обществено приемане на еднополовите бракове.

Suen Yiu-tung, джендър проучвания професор в Китайския университет в Хонконг, призна позитивния прогрес, само че сподели, че развиването на LGBTQ+ в Хонконг остава неравномерно, защото други области не са напреднали доста. Суен уточни, че дискриминирането, учредена на полова ориентировка, към момента е законна в частния бранш и че отчет от социална консултация от 2017 година по отношение на правното признание на пола към момента не е оповестен.

Въпреки че държавните политики може да отнеме години, с цел да включат изцяло равните права, доста членове на ЛГБТК+ общността самодейно се възползват от всяка опция, с цел да подтикват дребни промени. Стотици доброволци са помогнали за построяването на Гей игрите.

Emery Fung, 29-годишен създател на консултантска компания за многообразие и приобщаване, е един от тях. Той оказа помощ за основаването на тоалетни за всички полове за участниците и провежда някои надпревари, с цел да разреши на хора от разнообразни полове да играят дружно – нарушавайки традицията на стандартните спортни събития, които нормално разделят играчите по пол.

„ Надявам се, че в последна сметка ще има ден, в който хората няма да имат потребност съответно да декларират какъв човек съм аз или какъв човек сте вие, просто всички живеем дружно “, сподели той.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на вести новини и събития онлайн

ABC News Network
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР