Хомяковидния плъх Maгава, награден със златен медал за героизъм, завършва

...
Хомяковидния плъх Maгава, награден със златен медал за героизъм, завършва
Коментари Харесай

Плъхът-миночистач Магава се пенсионира след 5 години вярна служба

Хомяковидния плъх Maгава, награден със златен орден за подвиг, приключва кариерата си като сапьор и се отдръпва. За петгодишна кариера гризачът откри 71 мини и десетки невзривени муниции в Камбоджа, заяви Би Би Си.

Годините на революция в Камбоджа оставиха няколко милиона невзривени мини и снаряди в земята. Те бяха необятно употребявани от противоположните страни, вследствие на което в страната към момента има до шест милиона мини, които могат да експлодират, в случай че човек ги настъпи.

Maгава, мъжки гамбийски хомяковиден плъх, приключил една година образование в Танзания, където белгийската благотворителна организация Apopo образова животните да подушват мини и да откриват туберкулоза от 90-те години на предишния век.



Организацията Apopo назовава своите участници HeroRATs („ плъхове-герои “). Те не са научени да издушват метал, а химически съединения във взривните субстанции. Когато плъхът открие взривни субстанции, той стартира да драска земята с лапата си, с цел да предизвести хората, работещи с него в екип. Тъй като плъховете са доста леки, те могат да стъпват на мини, без да задействат детонатора.

Миналия септември английската благотворителна организация PDSA награди Магава със златния орден, от време на време именуван кръст „ Свети Георги за животни “, за „ избавителната му отдаденост на дълга “.

От 1943 година PDSA връчва награди на животни, отличили се за смелост във военно време, а от 2002 година и на тези, които са посочили специфичен подвиг в спокойно време. Магава стана първият плъх, получил орден в 77-годишната история на премията, преди този момент са я получавали единствено кучета.

Maгава е дълъг 70 см и тежи 1,2 кг. Това е доста повече от доста други типове плъхове, само че към момента не е задоволително за задействане на мини.



Maгава е в положение да претърси поле с размерите на тенис корт единствено за 20 минути. Специалисти от Ароро споделят, че на човек с минен детектор ще са нужни един до четири дни, с цел да свърши същата работа.

От Ароро споделиха предходната седмица, че нова група млади плъхове е минала сполучливо тестванията на Камбоджанския център за противоминна активност.

Магава ще остане на поста си още няколко седмици, с цел да „ наставничи “ новобранците и да им помогне да се открият.
Сега Магава е на седем години и към този момент не му е елементарно да работи непрестанно. Средната дълготрайност на живота на представителите нар този тип е 6 до 8 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР