Холивуд избра Норвегия за заснемането на редица свои хитови ленти.

...
Холивуд избра Норвегия за заснемането на редица свои хитови ленти.
Коментари Харесай

Защо Холивуд засне най-хитовите си продукции в Норвегия?

Холивуд избра Норвегия за снимането на редица свои хитови ленти. Това се наложи заради обстоятелството, че там първо са паднали рестриктивните мерки за пандемията, акцентира Меган Бийтън, народен комисар по филмовата продукция на Норвегия.

Тя и представители на три продуцентски компании, взели участие в снимането на холивудски блокбастъри като „ Дюн”, „ Смъртта може да почака”, „ Черната вдовица”, „ Доктор Стрейндж”, „ Мъже в черно: Глобална заплаха” и на идното седмо издание на „ Мисията невъзможна” , показаха преимуществата на Норвегия да бъде избирана за фотосите и на огромни продукции, и на нискобюджетни филми, както и на сериали на уебинар на Кей Еф Ти Ви, портал за интернационалните кино и телевизионни продукции, осведоми Българска телеграфна агенция.

Редица фрагменти от „ Смъртта може да почака” са снимани на езерото Лангван в Нитедал, Норвегия, и в студио в Лондон през февруари 2019 година Част от тях са тези, при които Луцифер Сафин преследва дребната Мадлeн Суон по замръзнало езеро, в което тя пада и стартира да се дави. Героят на Рами Малек в – дълго чаканият двадесет и пети епизод от сагата за Джеймс Бонд, обаче най-после оказва помощ на момичето.

Премиерата на суперпродукцията бе отлагана няколко пъти поради пандемията и се забави с осемнадесет месеца, преди звездите да минат по аления килим в Лондон през есента на 2021 година

Момичето, което се давеше в езерото, в действителност пада в топла вода, а ледът от горната страна бил квалифициран доста точно от локален експерт – тъничък лед, който улеснил извънредно подводните фотоси, описа Бийтън на уебинара, проведен от Кей Еф Ти Ви, водеща консултантска компания във филмопроизводството.

Продуцентите били по този начин впечатлени от изтънения лед, че преместили ледените блокове до студиото в Лондон за фотосите с давещата се дребна Мадлен.

Бийтън приказва и за неповторимата природа на Норвегия като водещ мотив на продуцентите да снимат в страната. Това преимущество показаха и тримата мениджъри Пер Хенри Борч, Стив Стърк, Джейми Ленгиел.

„ За да накараш продуцентската компания да снима отвън студиото, би трябвало да имаш в действителност неповторимо предложение и Норвегия държи мощни козове във връзка с локациите за снимки”, сподели Ленгиел,, управителен управител местоположения в „ Романоф прадакшънс”, работил по „ Черната вдовица”, „ Мъже в черно: Глобална заплаха”, „ Доктор Стрейндж”.

„ Норвегия през зимата е затрупана от доста сняг, само че тук ги има и останалите три сезона, също така има северно зарево, прелестни цветове и колкото повече се отива на север, толкоз по-дълги са дните, има места, където слънцето съвсем не залязва”, сподели Пер Хенри Борч, шеф на продукция в норвежката компания „ Тру Норт”.

Той е работил по „ Смъртта може да почака”, „ Дюн” и „ Черната вдовица” - три от продукциите в топ 10 на международния боксофис за 2021 година, снимани в Норвегия.

Двамата с Бийтън подчертаха смисъла на съвършената инфраструктура за избора на продуцентите. В Норвегия има 50 летища, чудесна пътна инфраструктура, превозът и на техниката, и на екипите е вероятен и с кораби, сподели Бийтън.

Те могат да се употребяват и за настаняване на снимачните екипи и участниците в продукциите, изключително когато в снимачния развой в дребни обитаеми места без задоволително хотели са ангажирани доста хора, добави Стив Стърк, управител местоположения в „ Стърк сървисиз”.

Той е работил с екипите на „ Смъртта може да почака”, „ Черната вдовица” и „ Мисията невъзможна: Пълна отплата – част първа”.

" За фрагменти с Том Круз на мотор трябваше да се откри положително място и успяхме, беше доста високо, можехме да караме ски там ", добави Хенри Борч. За фотосите на продукцията са подбрани извънредно изолирани места, налични единствено по вода.

Екипите прекарали две-три седмици на огромни круизни кораби, съоръжени с всичко належащо, в това число кранове и баржи.

Той счита, че към преимуществата на инфраструктурата би трябвало да се добави и високо качество на интернет връзката в страната.

„ Тук на всички места имаме по-добро покритие с 4 G и 5 G от центъра на Лондон и в никакъв случай не се постанова да се търсят способи за увеличаване на сигнала”. Подкрепя го и Джейми Ленгиел.

Той акцентира, че планирането на дейностите е доста елементарно поради положителната инфраструктура и съгласуваност и даде образец по какъв начин с помощта на това снимачните дни се уплътняват, като обособени екипи могат да снимат по едно и също време на няколко разнообразни места, без да се постанова всички да пътуват дружно от място на място.

Страната предлага многообразни естествени условия и архитектурни обекти, които са елементарно налични и на неголямо разстояние. Сградата на операта в Осло да вземем за пример се появява в „ Тенет” на Кристофър Нолан, а нови обекти като подводен ресторант в неестествен подводен риф и изложба на мост над река Ранселва следва да се трансфорат в подиуми на деяние в бъдещи продукции.

Именно природата и инфраструктурата бяха изтъкнати от Бийтън и Пер Хенри Борч като съществени преимущества на Норвегия пред прилежащата ѝ Швеция да вземем за пример в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция.

„ Швеция е плоска и има езера, тук има планини, фиорди, гори и инфраструктурата ни е по-добра”, безапелационен бе той. Уникалната ни природа е по-лесно налична, поддържа го и Бийтън, дните ни са извънредно дълги, добави тя и избра да акцентира преимуществата на страната си като локация за задграничните продукции пред по-далечни дестинации като Нова Зеландия да вземем за пример.

Пер Хенри Борч съпостави Норвегия и с Исландия, като посочи, че тя е изцяло друга – теренът там е вулканичен.

Данъчните облекчения също бяха изтъкнати като тласък за продуцентите. Чуждестранните филми и сериали, създадени в Норвегия, от 2016 година получават назад 25 на 100 от разноските, направени в страната по време на продукцията, без значение дали филмите са напълно или отчасти снимани в Норвегия. Условието е те да се популяризират в чужбина, с цел да стартират норвежката просвета, история и природа. Подобна скица е в действие от началото на тази година и в България и към този момент 15 плана, които се чака да бъдат снимани тази година, са утвърдени по нея, оповестява на уеб страницата си Кей Еф Ти Ви. В представянето на България като място, уместно за снимане на кино продукции, е представен шефът на Националния кино център Петър Тодоров, който акцентира: „ Опростихме целия развой по кандидатстване.

Тук сме, с цел да помогнем и подкрепим продукциите, не да ги спъваме с администрация. След въвеждането на програмата за възобновяване на част от разноските, направени в страната, ползата пораства устойчиво и чакаме да се кандидатират още доста проекти”.

Схемата за възобновяване на разноски бе показана и на кинофестивала в Кан тази година и страната ни е провокирала интерес като кинодестинация измежду експертите там, сподели през май Тодоров пред Българска телеграфна агенция.

В Норвегия продуцентите могат да се възползват и от опцията районните фондове да вземат участие в пост-продукцията или да отпускат грантове.

Като преимущество за продуцентите Пер Хенри Борч уточни още прозрачността в издаването на разрешителни за осъществяване на другите действия по филмопроизводството в страната поради това, че всичко става по електронен път, както и обстоятелството, че всички разплащания са безкасови.

Местните общности са доста въодушевени да посрещат задграничните екипи, увери Бийтън.

Тя посочи, че съвсем всички в страната ѝ приказват свободно британски език, което улеснява връзката. Качествата на експертите, които работят в локалните продуцентски компании, също са мотив в интерес на избора на страната като локация от кинематографистите.

Имаме отлични екипи – тим А, доста положителни – тим Б и по този начин нататък, тъй че зависи какъв вид продукция се снима и от какъв екип има потребност, акцентира Пер Хенри Борч.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР