Холандският върховен съд намали вината на страната за смъртта на

...
Холандският върховен съд намали вината на страната за смъртта на
Коментари Харесай

Холандия намали вината си за клането в Сребреница

Холандският висш съд понижи виновността на страната за гибелта на 350 души при клането в Сребреница. 
 Навършват се 24 години от клането в Сребреница
Съдът дефинира, че Холандия е виновна на 10% за случилото се, тъй като това е била вероятността холандските бойци да предотвратят клането. Апелативният съд преди този момент дефинира, че страната носи отговорност от 30%.

През юли 1995 година босненските сърби избиват повече от 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета - в мюсюлманския анклав в Босна и Херцеговина.

Холандски бойци пазят зона за сигурност на Организация на обединените нации, когато тя е завладяна от сърбите. Леко въоръжените миротворци капитулират по време на офанзивата и гонят стотици от базата на Организация на обединените нации, като се съгласяват да натоварят бежанците в рейсове. Тези 350 души, за които се приказва в решението на съда, са измежду изгонените от базата.

След убийствата Холандия твърди, че войските са били натоварени с " невъзможна задача ". Доклад за холандската роля при клането в Сребреница от 2002 година докара до оставка на цялото държавно управление на Холандия.

Според съда в случай че холандските части бяха дали опция на босненците да останат в обекта, е имало единствено 10% късмет те да не попаднат в ръцете на сърбите.

Държави рядко се държат виновни за провали в мироопазващата работа на Организация на обединените нации. 

Решението на висшия съд поставя завършек на дългогодишна правосъдна борба сред Холандия и родственици на жертвите, които се назовават " Майките на Сребреница ". Първоначално те упорстват Холандия да понесе виновност за гибелта на всички 8000 жертви на клането, както и да бъде приета отговорност на Организация на обединените нации и организацията да заплати обезщетение, само че тя е ваксинирана от правосъдно гонене.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР