Холандските прокурори настояха за 64-месечна присъда затвор за Алексей Перцев,

...
Холандските прокурори настояха за 64-месечна присъда затвор за Алексей Перцев,
Коментари Харесай

Прокурори искат 64 месеца затвор за разработчик на Tornado Cash

Холандските прокурори настояха за 64-месечна присъда затвор за Алексей Перцев, разработчик, обвързван с крипто миксера Tornado Cash, след обвинявания в улеснение на пране на пари на обща стойност $1.2 милиарда в криптовалути от юли 2019 година до август 2022 година

Процесът завърши неотдавна, като окончателната присъда е планувана за 14 май в съда.

Делото се разви на фона на засиления надзор върху крипто платформите. Tornado Cash закупи популярност, откакто беше включена в черния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати поради изказвания, че е пособия на Lazarus Group, киберпрестъпна организация, обвързвана със Северна Корея, в изпирането на средства.

Арестът на Перцев през август 2022 година провокира полемики в криптосферата по отношение на правните отговорности на разработчиците на програмен продукт с отворен код. Съдебният развой в Нидерландия, като се изключи че се занимава с съответни обвинявания, провокира по-широки диспути по отношение на отговорността на разработчиците в криптосредата.

Обвинителният акт против Перцев обрисува голям брой преводи, показващи редовно присъединяване в хипотетично пране на пари, а точно трансакция, включваща 175.100 ETH , обвързвана с експлойта Ronin Network – важен случай в криптосферата.

Нидерландските управляващи настояват, че Перцев и евентуалните му сътрудници са били наясно със съмнителния генезис на тези средства. Перцев отхвърля обвиняванията, а отбраната му чака присъдата.

Процесът притегли интерес от разнообразни кръгове, в това число общността на разработчиците и бранителите на неприкосновеността на персоналния живот, като акцентира комплицираното взаимоотношение сред технологиите, неприкосновеността на персоналния живот и регулаторния контрол.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР