Холандия продължава да е страната, от която идват най-много вложенията

...
Холандия продължава да е страната, от която идват най-много вложенията
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции достигат 517 млн. евро към август

Холандия продължава да е страната, от която идват най-вече вложенията в българската стопанска система.

[Pixabay] Tекущата сметка e на плюс от над 2.3 милиарда евро към август. Още по тематиката
" Монбат " ще издаде конвертируеми облигации до 30 млн. евро

Със средствата ще се финансира част от капиталовата стратегия на компанията
11 окт 2017
Еврофондовете не работят задоволително добре, признава Европейска комисия

В новия си отчет за политиката на доближаване комисията дава обещание да промени метода, по който се разпределят парите
9 окт 2017
Време на вложения, време на напредък

Индустрията е с максимален дял от вложенията в Пловдивска област през последните години
9 окт 2017
Чуждите вложения в България към края на август доближават 516.5 млн. евро, до момента в който година по-рано вложенията са били на стойност 1.1 милиарда евро. Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), които обаче ще преминат през няколко проверки. Най-голям принос имат приходи под формата на дългови принадлежности, до момента в който при реинвестираната облага се вижда отлив на капитали за интервала януари - август. Чуждестранните вложения в страната за осмия месец от годината са 71.6 млн. евро, а месец по-рано те бяха минус 6.1 млн. евро.

Най-много са вложенията в българската стопанска система от Холандия - през август те нарастват с съвсем 44 млн. евро до общо 435.8 млн. евро от началото на годината главно от дългови принадлежности. Челното място на Холандия не е изненада, защото страната е с по-либерален данъчен режим и постоянно зад вложенията стоят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз. Основно дълг

На процедура съвсем цялата сума на капиталовложенията от началото на годината съставлява приходи от дългови принадлежности съгласно разбивката на Българска народна банка по тип вложения. Това не е изключително добра вест, защото те са индикатор за краткосрочни капиталови ползи - нормално се употребяват за рационализация и други заплащания. Общо за интервала цената на постъпленията под формата на дългови принадлежности доближава половин милиард евро. За съпоставяне, година по-рано равнището беше с 200 млн. евро по-ниско. През 2016 година обаче се следиха повече инвестиции от дялов капитал и реинвестирана облага, до момента в който тази година дълговите принадлежности са главният фактор, който дърпа общия индикатор за непознатите вложения нагоре.

Без реинвестирана облага към този момент

Дяловият капитал е на плюс към края на август в размер на 21.8 млн. евро. За съпоставяне, акумулираната сума за първите седем месеца беше на минус от 5.2 млн. евро. Причината за позитивната смяна са вложенията от август, които евентуално са пристигнали от Холандия. Като цяло обаче сумата е дребна спрямо регистрираната преди година - 562 млн. евро. Към момента това демонстрира, че дълготрайният интерес към България понижава, само че има възможност данните от тази година да бъдат ревизирани нагоре през идващите месеци.

Реинвестираната облага остава факторът, който дърпа общата сума на постъпленията в страната надолу. Това е частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял. Към август парите тук са на минус от 10.5 млн. евро, само че следва да се покачат. Причината е, че към момента няма данни за юли и август, защото числата се взимат от тримесечните и годишните финансови доклади на компании. Вероятно през идващите няколко месеца ще бъдат ревизирани нагоре. Текущата сметка остава на плюс

Търговското салдо за интервала януари - август е негативно в размер на над 1.4 милиарда евро и се образува от по-високия импорт на артикули (18.3 милиарда евро) по отношение на износа (16.9 милиарда евро). За съпоставяне - през същия интервал на предходната година цената още веднъж бе на алена територия в размер на 689.3 млн. евро. Силният летен туристически сезон обаче извежда настоящата сметка на плюс от над 2.3 милиарда евро към август при съвсем 2.2 милиарда евро през същия интервал на 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР