Ходи ли ви се в Далмация? Предлагаме ви да отидете

...
Ходи ли ви се в Далмация? Предлагаме ви да отидете
Коментари Харесай

Драконовото око - езерото, преплело природна красота и легенди

Ходи ли ви се в Далмация?

Предлагаме ви да отидете на тъкмо несъмнено място - в Рогозница. Там може да посетите един необикновен феномен - езерото Драконово око.

То се намира близо до едно от най-красивите яхтени пристанища на Адриатика - Frape. Дълбоко е към 15 метра и е солено. В историята му са преплетени митове за дракони, герои от гръцката митология и тук-там даже извънземни.

View this post on Instagram
A post shared by Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

Легендите за езерото на дракона

Местните може да ви опишат няколко митове, свързани с красивото езеро. Една от тях е за дракона Мурина. Той бил противозаконен наследник на боговете Хера и Посейдон. Управлявал близкия остров Вели Смоквица и защитавал жителите на континента. Тази протекция обаче била на цената на най-красивото момиче, което той убивал още в първата брачна нощ, написа Adriatic.
View this post on Instagram
A post shared by Планета online (@planet_online)

Един ден Аристолес, вкук на аргонавт, се влюбва в бъдещата булка на на дракона. Той го провокира на двубой и го ранява смъртоносно. В последние мигове от живота си драконът изважда очите си и хвърля едното зад остров Млет. Другото пада в краката му и разтопява камъка. В формираната долина се появява езерото Драконово око.

От историята на влюбената двойка пък потегля друга легенда. Вярва се, че в случай че се къпете в езерото, ще се радвате на фамилно благополучие и обич цялостен живот.

Друга легенда споделя за произхода на езерото и в нея присъединяване имат извънземните. Преди време на това място се е разрушил галактически транспортен съд. На всеки тридесет години извънземните от кораба изпращат сигнали, пробвайки се да се свържат със своята планета. Това е повода, заради която езерото да кипи и да умират доста скотски и растителни типове.

Природният феномен Драконово око

Разбира се, произходът на езерото има и ясно научно пояснение. То се е образувало при сриването на пещера. След последната ледникова ера пещерата се е напълнила с морска вода и по този начин е зародило езерото.

Интересен факт е, че на повърхността водата е синя и зелена, а в централната част на водоема е зелена и жълта.

View this post on Instagram
A post shared by Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

Тъй като в долните елементи на езерото няма О2, там има много сероводород, който прави водата розова.

Колкото до кипенето на езерото, то е резултат от отсъствието на О2 в долните пластове. Това е и повода за случаите на умрели водни жители. Такива се записват няколко пъти през последните години.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР