Хлябът също боледува и много от нас са се сблъсквали

...
Хлябът също боледува и много от нас са се сблъсквали
Коментари Харесай

Как да спасим мухлясалият хляб?

Хлябът също боледува и доста от нас са се сблъсквали с този проблем, без да го осъзнаят. Със сигурност ви се е случвало следното: купувате самун, който наподобява съвършен, а на сутринта забелязвате, че по него има плесен.

Естествено, незабавно решавате, че просто не сте го забелязали, до момента в който сте пазарували. Тогава гледате периода на валидност и виждате, че не е изминал. Причината е в заболяването на хляба, а по-точно на брашното.

То боледува от мицели, които се трансформират в мухъл. Миниатюрните спори синтезират микотоксини и в случай че ядете подобен самун, все едно поглъщате същинска отрова. Понякога потребителите отрязват изуменото парче и мислят, че са решили казуса.

Това обаче е илюзия, защото нездравословните организми проникват доста дълбоко в хляба и от време на време даже не се виждат с просто око. Самунът няма да бъде избавен и от обгаряне във фурната, тъй като изгаря единствено повърхностният пласт на мухъла.

 Плесен по хляба

Единственият късмет да употребявате сходен самун е да го нарежете на съвсем транспарантни филийки и да го изпържите от двете страни. Това обаче може да се направи единствено в случай че степента на болест не е обхванала целия самун.

След като купите хляба, извадете го от найлоновия пакет, тъй като тъкмо той е удобна среда за развиване на мухъла. Съхранявайте го в дървена или емайлирана кутия, а през лятото – в ледник.

Най-опасна е картофената болест на хляба. Тя се провокира от по този начин наречения картофен вариант. При заразяване с него за един-два дни вътрешността на хляба се трансформира в бяла лепкава маса. Това е същинска отрова и не трябва да се яде.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР