Хладилникът и пералнята ще трябва да работят поне 10 години.

...
Хладилникът и пералнята ще трябва да работят поне 10 години.
Коментари Харесай

Бум на жалби за дефекти на електроуреди

Хладилникът и пералнята ще би трябвало да работят най-малко 10 години. Брюксел задължи производителите да вършат електроуредите по-качествени и да обезпечават аварийни елементи. Новите правила се вкарват след многочислени тъжби от консуматори, ядосани от това, че уредите им се скапват незабавно, откакто изтече гаранционният период. Това принуждава хората да купуват нови през 2-3 години, предава Нова тв.

Проучване демонстрира, че сред 2004 и 2012 година делът на огромните домашен уреди, които са се развалили в границите на пет години, се е нараснал от 3,5% на 8,3%. Затова производителите ще се задължават уредите да работят най-малко 10 години след стартирането им в приложимост. Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.

Половината от жалбите до контролните органи през последната година са свързани точно с отказано право на претенция. В някои от случаите даже за търговците е по-евтино да предложат нов апарат вместо ремонт, изключително при по-евтината техника.

За да се удължи животът на уредите, Брюксел ще задължи производителите да обезпечават елементи най-малко за 10 години след стартирането им в приложимост. От сектора на сервизните техници се притесняват, че измененията ще доведат и до взрив на пишман майстори. Освен това евентуално ще би трябвало да заплащат по-скъпи елементи, което ще оскъпи ремонтите, само че към този момент ще задържат цената им за тяхна сметка.

Техниците се съмняват и в екоефекта, който се чака да имат новите правила. В момента законът задължава производителите да дават най-малко 2 години гаранция за всеки електроуред на пазара, само че в някои от случаите търговците сами удължават този период. В рамките на двете години законът ни дава право на претенция и на безвъзмезден ремонт. Ако след три ремонта дефектът не е отхвърлен, потребителите имат право да получат парите си назад или да заменят развалената техника с чисто нова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР