Хищниците са бич за зайци и елени през пролеттаСлед закриването

...
Хищниците са бич за зайци и елени през пролеттаСлед закриването
Коментари Харесай

Не хвърляйте пушките! Идва време за лов на чакали

Хищниците са камшик за зайци и елени напролет

След закриването на груповия лов на дива свиня пристигна времето за лов на чакали и лисици, написа.

Мнозина залагат огромни очаквания на отстрела на хищници, доколкото и този сезонглиганите не осигуриха в цялостна мяра предстоящите страсти. Да не приказваме за това, че точно напролет, когато зайци, сърни, елени, диви прасета и голям брой пернати се снабдяват с поколение, хищниците се трансформират в същински камшик. Тъкмо по тази причина на тези гонки ловците в цялата страна гледат отговорно. Да не приказваме за същинските хищничари – хората, за които динамичността и надхитрянето с четирикраките разбойници е същинска пристрастеност.

Ангажимент

За доста дружинкиотстрелът на хищници, изключително на чакали, е целогодишен ангажимент. Очевидно е, че където се поставят тези старания, сензитивно се усилва поголовието на яребици, фазани, сърни, зайци и други локални типове – гаранция, че ловците не са загърбили функционалността си на регулатор на биоразнообразието и съществена преграда пред нахлуването на инвазивните типове. Така е да вземем за пример в ловните площи на Пловдивското ловно-рибарско съдружие „ Сокол “, изключително в ловищата на равнинните дружинки, където има остарели обичаи и неизменими триумфи в ограничението на чакалите.

Сдружения

Много от сдруженията в Ловешка област могат да се похвалят със същото, по този начин е и във Великотърновско, Русенско, Бургаско и на доста други места. Показателно е това, че на доста места ловците вземат участие всеобщо в този лов – да вземем за пример в последния уикенд в Айтос се включиха близо 40 ловци.

Клуб " Българско гонче " в партньорство с ловно-рибарското сдружение " Глиган " – Панагюрище, провежда тествания за работа по глиган за всички породи ловни кучета за Пролетната купа на клуба. Състезанието ще се организира на 11 март 2023 година от 8.00 ч. в гатера (полигон за образование на ловни кучета) в село Баня, Панагюрско. Цената за присъединяване е 20 лева на куче.

В съдийския състав влизат: Костадин Вранчев, Иван Маринов и Васил Терзийски. На спечелилите ще бъде присъдена купата на Клуб „ Българско гонче “, медали и грамоти. За присъединяване в тестването е наложително кучето да има настоящ ветеринарен имунизационен паспорт.

Разселиха фазани във Великотърновско

Още не е завършил актуалният ловджийски сезон и ловците от Ловно-рибарско сдружение ”Сокол 1884 ” във Велико Търново мислят за идващия. Тези дни те разселиха из ловищата на сдружението 390 фазана, с което сензитивно обогатиха популацията на тези красиви птици. Новите попълнения са отгледани във фазановото стопанство на компания „ Сокол-БЛРС ” край Русе и бяха разпределени в подобаващи местообитания в предпланинския регион на сдружението. Предстои аклиматизирането им във волиери преди стартирането им на независимост. Това е първата такава акция, предстоят още – предходната година да вземем за пример великотърновските ловци разселиха 1200 фазана в своите поля.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР