Хирурзи в Ню Йорк съобщиха, че са извършили първата в

...
Хирурзи в Ню Йорк съобщиха, че са извършили първата в
Коментари Харесай

Лекари извършиха първата в света трансплантация на цяло око

Хирурзи в Ню Йорк оповестиха, че са направили първата в света цялостна трансплантация на око на мъж, макар че не е несъмнено, че той ще си възвърне зрението.

Арън Джеймс, който оцеля след електрическа повреда с високо напрежение, претърпя 21-часова интервенция, която смени половината от лицето му. Хирурзите са били в положение да трансплантират роговица сполучливо от години. Експертите нарекоха пробива основен миг в устрема за възобновяване на зрението на милиони хора.

Г-н Джеймс, чиновник на електропроводи с високо напрежение от Арканзас, загуби по-голямата част от лицето си, когато то инцидентно докоснал проводник напрегнат от 7200 волта през 2021 година

На 27 май тази година той претърпя рядка частична трансплантация на разположение в допълнение към трансплантацията на око - в която участваха повече от 140 здравни експерти.

Хирурзите от NYU Langone Health, направили комплицираната интервенция, споделиха в четвъртък, че 46-годишният Джеймс се възвръща добре от двойната трансплантация и дареното око наподобява удивително крепко. Дясното му око към момента работи.

„ Самият факт, че постигнахме първата сполучлива трансплантация нацяло око с лице, е голямо достижение, което мнозина от дълго време смятаха, че е невероятно “, сподели доктор Едуардо Родригес, един от водещите хирурзи в екипа. „ Направихме една огромна крачка напред и проправихме пътя за идната глава за възобновяване на зрението. “
Лекарите споделят, че интервенцията на Джеймс предлага на учените невиждан прозорец към това по какъв начин човешкото око се пробва да се излекува.

„ Ние не твърдим, че ще възстановим зрението “, сподели доктор Родригес пред ABC News. „ Но за мен няма подозрение, че сме една крачка по-близо. “

Лекарите споделиха, че има пряк кръвен поток към ретината - частта от окото, която изпраща изображения към мозъка. Въпреки че няма сигурност господин Джеймс ще си възвърне зрението в новото си око, лекарите също не изключват тази опция.

„ Ако прогледна, това е ужасно “, сподели господин Джеймс в изявление. „ Но в случай че това ще даде подтик на идващия път в региона на медицината, тогава съм за това. “
Г-н Джеймс, боен деец, ще продължи да бъде следен от лекари, само че напредъкът, който са видели с окото, е „ извънреден “, споделя доктор Брус Е. Гелб, трансплантационен хирург в Нюйоркския университет.

Дареното лице и око идват от мъж донор на към 30 години. По време на интервенцията лекарите инжектираха възрастни стволови кафези от костния мозък на донора в зрителния нерв, с цел да насърчат възобновяване му.
Г-н Джеймс е едвам 19-ият човек в Съединени американски щати, който се подлага на лицева трансплантация.

Неговата брачна половинка, Мейгън Джеймс, сподели пред CNN, че го е видяла след интервенцията „ беше бясно, ужасно, необичайно, необичайно, възторжено, щастливо възприятие “.

„ Просто бях благополучен, че се оправи и всичко беше наред сега. “

След случая господин Джеймс трябваше да в профил лявото си око заради болката и претърпя голям брой интервенции, в това число една за протеза на ръката.

Той назова трансплантацията на око „ изменяща живота “ и сподели, че е „ признателен оттатък думите “ на донора и фамилията им, че направиха интервенцията допустима.

„ Просто наподобявам като естествен човек, който върви по улицата “, сподели той пред NBC News.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР