Хирурзи и специалисти в лечението на рак на гърдата искат

...
Хирурзи и специалисти в лечението на рак на гърдата искат
Коментари Харесай

Хируризи се събират в Асоциация за лечение на рак на гърдата, поставят искания пред БЛС и НЗОК

Хирурзи и експерти в лекуването на рак на гърдата желаят да се обединят в Асоциация на хирурзите на гърда в България. Целта е всички експерти, които имат опит в лекуването на болестта у нас, от всички лечебни заведения в цялата страна, да се обединят и да лекуват пациентите посредством обединен протокол. Идеята е заимствана от Англия. За задачата тази сряда 11 май се провежда Първа национална конференция на хирурзите на гърда, на която са поканени лекари от цялата страна.

Това обясниха пред медиите доктор Красимир Шопов , шеф на Фондация " Експерти против рака " и експерт по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически заболявания към УМБАЛ " Александровска ", и доктор Вълкан Иванов , експерт по обща и реконструктивна хирургия на гърда в John Radcliffе Oxford на конференция през днешния ден.

Очаква се на конференцията в сряда да бъде основан за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда , включващ експерти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

Главната цел е в основата да е пациентът , който да има улеснен достъп на лекуване на болестта. То да става не както е сега - с лекари от разнообразни специалности в разнообразни лечебни заведения, а да е посредством мултидисциплинарни екипи. Лекарите за лекуване на рак на гърдата у нас са от разнообразни специалности - пластична, онкопластична хирургия при рак на гърдата, обща хирургия, гръдна хирургия, гинеколози, лъчетерапевти, физиотерапия и други, изясни доктор Шопов.

" Основните цели, които сме си сложили след тази конференция - да се промени хирургичното лекуване на рака на гърдата, да се премине към модерно, да се застъпи онкопластичната хирургия, пациентката да се разсъни с гърда ", изясни още лекарят. Д-р Вълкан Иванов добави, че би трябвало да се вкара онкоконструктивната хирургия, с цел да се резервира естетиката на гърдата. В чужбина, по негови думи, тази компетентност се е отделила от общата хирургия. Той изясни, че ще се вкара и компетентност " мамологична сестра ", която да е връзката сред лекаря, пациента, лекуването и останалите пациенти. Д-р Шопов изиска специалността за лекуване на дамите с това заболяване да се назовава " Breast surgent ".
 Ракът на гърдата към този момент е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб
Ракът на гърдата към този момент е най-срещаният рак, изпревари рака на белия дроб

Ракът на белия дроб беше най-често срещаният вид през последните две десетилетия

Идеята е също да се изградят центрове за лекуване в страната - екипите да се обвързани с модел на държание, да имат достъп до базата данни и съгласуваност сред лечебните заведения в цялата страна, а лекуването да е заимствано от Англия.

Невинаги интервенцията е първият избор - първо би трябвало да се знае статусът на тумора, считат още експертите. Именно за това се оплака и пациентката Блага Димитрова, че при слагане на диагнозата тя е била незабавно оперирана, без да й е дадена никаква консултация, а по-късно незабавно й е препоръчана втора интервенция. Поради това тя стартира търси лекари от цялата страна, с цел да се съветва на първо място.

Пред БЛС и НЗОК бъдещата Асоциация ще сложи условия - пациентите да не плашат имплантите, клиники с под 50 интервенции да не може да оперират, експерт с под 30 биопсии да не може да работи и това да се заложи в клиничните пътеки. Очаква се да се поддържа връзка и с Пациентските организации.

Една от задачите на Фондация " Експерти против рака " е основаването и узаконяването на центрове за гърда " Breast Units " и у нас, с цел да може бъде обезпечен сложен метод на лекуване и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР