Хипертонията или високото кръвно налягане е рисков фактор за няколко

...
Хипертонията или високото кръвно налягане е рисков фактор за няколко
Коментари Харесай

Сензация! Направиха невероятно откритие за високото кръвно

Хипертонията или високото кръвно налягане е рисков фактор за няколко здравословни положения, в това число сърдечносъдови проблеми, диабет и други метаболитни нарушавания.

Но постоянно ли високото кръвно налягане би трябвало да бъде причина за безпокойствие? Нови открития слагат под въпрос това съмнение, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

До 75 милиона души в Съединени американски щати имат високо кръвно налягане съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

Какво е високо кръвно налягане?

Трудно е да се отговори навръх този въпрос, защото експертите към момента разискват границите, които се считат за обикновено кръвно налягане. В момента организации оферират разнообразни насоки за установяване стойностите на високото кръвно налягане. Например Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта изяснява, че измежду възрастните хипертонията е “последователно систолично отчитане на 140 mm Hg (милиметри живак) или по-високо ”.

Въпреки това Американската сърдечна асоциация (AHA) допуска, че хипертонията се появява, когато човек има систолично кръвно налягане от 130 mm Hg или повече. В същото време (CDC) смята хората със систолично кръвно налягане от 120-139 mm Hg единствено за “изложени на риск “ от хипертония. Най-общо казано, лекарите поучават пациентите си, изключително възрастните, да наблюдават личното си кръвно налягане и да го управляват. Това е, с цел да се подсигурява, че то не доближава прага на хипертонията, който доста здравни експерти смятат за рисков фактор за сърдечни болести и инсулт, наред с други неща.

Сега обаче изследване, извършено от откриватели в “Charité - Universitätsmedizin Berlin ” в Германия, допуска, че някои възрастни хора може да не се сблъскат с други здравословни проблеми, в случай че имат високо кръвно налягане. Всъщност, означават откривателите, някои хора на 80 година даже могат да отчетат изгоди от хипертонията.

Отдалечаване от „ общия метод “

Новото изследване - констатациите от което се появиха в “Европейския сърдечен вестник “ - преглежда резултати от проучване на 1628 дами и мъже със междинна възраст 81 година Всички са били на 70 или повече години, когато са се включили към проучването и са следвали антихипертензивно лекуване. Изследователите събрали данни за здравния статус на участниците. Те разпитвали участниците на всеки 2 години и оценявали кръвното им налягане, наред с другите здравни измервания. При 6-годишната оценка откривателите направили статистически разбор, с цел да открият по какъв начин кръвното налягане може да повлияе на риска от смъртност при човек.

Те също по този начин отчели евентуални объркващи фактори като секс, метод на живот, показател на телесна маса (ИТМ) и какъв брой медикаменти за високо кръвно налягане е взел всеки човек. Учените открили, че хората на възраст над 80 години, които са имали по-ниско кръвно налягане от 140/90 mm Hg, фактически са имали

40% по-висок риск от смъртност, в сравнение с връстници с кръвно налягане над тези прагове. Дори хора, които към този момент са имали инсулт или инфаркт, са посочили сходна връзка сред равнищата на кръвното налягане и риска от гибел.

Екипът също по този начин акцентира, че хората с кръвно налягане, по-ниско от 140/90 mm Hg, са имали 61% по-висок риск от гибел, в сравнение с тези, чието кръвно налягане оставало високо макар техния антихипертензивен лекарствен режим.

“Нашите резултати ясно демонстрират, че в границите на тези групи пациенти антихипертензивното лекуване би трябвало да бъде поправено съгласно потребностите на индивида - отбелязва създателят на изследването доктор Антониос Дурос. - Трябва да се отдалечим от общия метод за използване на рекомендациите на професионалните асоциации към всички групи пациенти. ”

“Като последваща стъпка желаеме да проучим кои групи пациенти в действителност имат изгода от антихипертензивно лекуване ”, заключава съавторът на проучването проф. Елке Шефнер./ zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР