Хипертония, диабет, повишено теглото - причина или следствие? Нарушението на

...
Хипертония, диабет, повишено теглото - причина или следствие? Нарушението на
Коментари Харесай

Нарушенията на съня вредят пряко на сърцето

Хипертония, диабет, нараснало тежестта - причина или разследване?
Нарушението на съня е положение, което визира продължителността на съня, неговото качество, количество и времето на заспиване. Има хора, които заспиват малко след 20.00 и такива, които потъват в сън след среднощ и това ги съпътства в по-голямата част от живота. Тогава приказваме за хора " кукувици " и " сови ". Тези отклонения обаче не засягат нито един от гореизброените фактори и тези хора се смята, че имат здравословен сън, в случай че той е в диапазона 7-9 часа.

Почти всеки човек има интервали на нарушен сън. От дребни децата стартират да сънуват кошмари, които разстройват съня им. Ярките усещания от деня, напрежението или стресовите обстановки са честа причина за късно заспиване, раздробяване на съня с нощни пробуждания и даже до инсомния. Такива моменти са естествени реакции на психологичното напрежение и нервната система и рядко водят до патологични за организма резултати. Дългите интервали на некачествено спане и нарушавания в съня обаче имат някои съществени здравни последствия, свързани най-вече със сърдечната, ендокринната и когнитивната област.
Нарушен циркаден темп
Циркадният темп е тънък механизъм за съгласуваност на редица биологични процеси. Той е физиологичният цикъл, който се повтаря при голям брой организми с интервал от към 24 часа и е контролиран от вътрешни часовници в тялото, известни като " циркадни часовници ", реагиращи на външни сигнали като светлина и мрачевина. Циркадният темп играе значима роля в регулацията на съня и някои функционалности като температура на тялото, секреция на хормони и интензивност на нервната система.

Циркадният темп търпи нарушаване, когато се измести нормалното време на заспиване и пробуждане, както и при чести нощни спирания на съня. Причините за това могат да са доста разнообразни, само че резултата нормално води до засилена отмалялост, нервност, нарушена централизация и когнитивни функционалности, нарушена температурна регулация и дисбаланс в хормоналните равнища. Те, от своя страна, могат да повлияят на общото здраве и да бъдат свързани с по-висок риск от развиване на разнообразни болести като сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, меланхолия и даже неврологични нарушавания.
Смисълът на съня за здравето на организма
Хората сме устроени нощно време да спим, с цел да възстановим силата си и да се избавим от някои белтъчни " замърсявания ", натрупващи се в мозъка - бета-амилоид и тау-протеин. Те нормално са виновни за понижената когнитивна функционалност при хронично недоспиване и не инцидентно се откриват в ексесивно количество при Болестта на Алцхаймер, разнообразни други форми на деменция и някои невродегенеративни болести.

Сънят е положение, при което организмът също понижава своята биологична интензивност и съхранява физиологичните функии на органи и системи по-дълго. Освен забавения метаболизъм и чревна перисталтика, хората със смарт часовници, които наблюдават сърдечния си темп са забелязали, че в бездънен сън пулсът им може да спадне и под 50 удара в минута. Тази сърдечна " отмора " има пряк резултат върху релаксацията на периферната нервна система, изключително върху нейната реактивност. Не инцидентно отпочиналият след здрав сън човек е по-спокоен, психологично балансиран, бодър, по-неподатлив на меланхолия и паник-атаки. Но с изключение на психосоматичните прояви, непосредствено рефлектирани от некачествения сън, би трябвало да обърнем внимание на по-сериозните резултати, които могат да доведат до нарушени цели механизми в организма и до някои тежки последствия за сърцето.
Как се поврежда сърцето при хронично нарушаване на съня?
Некачественото спане и сън са голям риск за развиването на сърдечни болести, вкл. затлъстяване, хипертония и захарен диабет вид 2. Вярна е и противоположната логичност - хората с високо артериално налягане, диабет и затлъстяване постоянно имат нарушавания на съня. Когато това е реалност, цикълът се затваря и би трябвало да се потърси професионална помощ, която ефикасно да се занимае с премахване на казуса нарушен сън, с цел да може резултата на здравия сън да способства здравословни изгоди върху тези хронични болести.

Недостатъчният или неточен сън се отразяват отрицателно върху всеки диетичен режим, който цели съкращаване на тегло, покачват равнищата на стрес и се отразяват непосредствено върху редица фактори в метода на живот, които без значение усилват риска от сърдечносъдови проблеми. Разстройството на съня усилва равнищата на стресовите хормони, особено кортизол, който е хормонът " палач " на менталното и сърдечно здраве. Крайно безсилие, изнервеност, внезапна промяна на настроенията, от време на време мощна превъзбуда, паметови нарушавания, липса на централизация, хистеричност, сърцетуптене, под напрежение пулс, сензитивен корем и мн.др. са единствено част от отрицателните промени, които всеки човек, изпаднал в интервал на нарушавания на съня усеща или е усещал в миналото. За информация, един от всеки трима в света е имал подобен интервал.

Съществува и противоположната демонстрация, която е признак на доста форми на нарушаване на съня - прекомерната дневна унесеност. Има хора, които спят некачествено нощем, по тази причина пък заспиват на всички места, където се усетят необезпокоявани за минута, а от време на време даже и там, където не би било редно да си разрешат. Този признак е с още по-висок сърдечен риск, тъй като демонстрира изчерпените благоприятни условия за възобновяване на организма и тоталната загуба на сила, която непосредствено се отразява върху сърдечното здраве.

Любопитна е връзката сред качеството и продължителността на съня с възпалителните процеси в тялото. Некачественият и къс сън усилва общото инфектиране и това е една от аргументите хората с наднормено тегло да могат мъчно да го редуцират, когато не са оправили режима си на спане. Възпалителните процеси се отразяват освен върху общия метаболизъм, само че и имат директна връзка с кръвоносната система и сърдечната активност. Атеросклерозата, което е инфектиране на кръвоносната система с струпване на плака по стената на ендотела, е тясно обвързвана с нарушаването в съня, тъй като произлизащия дисбаланс на метаболизма усилва в допълнение и равнищата на холестерол и триглицериди и по този начин усилва риска от инфаркт на миокарда. Още повече, хората с проблеми в съня, доста по-трудно редуцират наднормените равнища на тези мастни маркери.

Не на последно място, увредата на сърцето може да стане и по линия на психичното здраве. Депресията и други ментални проблеми имат директна връзка с общото здраве на организма, само че тежките страсти най-пряко се отразяват на сърдечното и чревното здраве. Недостигът на окситоцин, допамин и серотонин имат директна връзка с изключение на с възприятието на наслаждение и задоволеност, само че и с функционалностите на сърцето.

Допаминът е значим невромедиатор, който взе участие в регулацията на сърдечната функционалност. Той може да усили сърдечния темп и силата на сърдечните съкращения, като по този метод повлиява кръвообращението. Освен това, допаминът може да способства за регулирането на кръвното налягане посредством въздействие върху кръвоносните съдове.

Окситоцинът е хормон и невромедиатор, който нормално се свързва със обществените взаимоотношения, само че също по този начин може да има въздействие върху сърдечната функционалност като понижи напрежението и тревогата. Още повече окситоцинът има противовъзпалителни и антиоксидантни резултати, които са натурален протектор против сърдечна увреда.

Серотонинът е хормон и невромедиатор, който също има значима роля в работата на сърцето като контролира сърдечния темп и кръвообращението, участвайки в контрола на сърдечния пулс и тонуса на кръвоносните съдове. Сърдечната хипертрофия постоянно се свързва с ниски равнища на серотонин.

Трябва да се има поради, че въпросните хормони взаимодействат в комплицирана мрежа от сигнални пътища в организма и тяхното въздействие върху сърдечната функционалност е част от по-широкия подтекст на физиологията и биологията на организма. Това е тясно обвързвано с профилактиката за сърдечносъдово здраве, която не може да преглежда рисковите фактори, симптоматичните прояви и клиничните резултати изолирано и откъснато едно от друго. Но подобрението на режима на спане и неговото качество постоянно има потребен резултат за цялостния организъм, тъй като сънят е нужна физиологична нужда, която не може да бъде сменена с нищо. И в тази връзка е редно да подчертаем, че енергизиращите питиета и вещества, даже с техния къс краткотраен резултат, могат да задълбочат проблемите със съня и най-много, да навредят, от време на време даже съдбовно, на сърдечната система. Вместо това, хубавичко логичност диктува да се одобри релаксант под формата на отпускаща напитка, като билков чай, да се сътвори изискване за отмора и да се разреши на организма да се възвърне, даже тогава, когато това е мъчно за реализиране нощем. А проблемите със съня да се съветват със експерт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР