Химикалите, с които се обработват корите на цитрусовите плодове, предизвикват

...
Химикалите, с които се обработват корите на цитрусовите плодове, предизвикват
Коментари Харесай

Внимавайте! Обработват цитрусовите плодове с опасни отровни химикали

Химикалите, с които се обработват корите на цитрусовите плодове, провокират сълзене на очите и нервират кожата. Някои от веществата даже проникват в самия плод, оповестяват специалисти. След третирането с тези химикали има избран карантинен интервал, в който не трябва да се употребяват

„ Например измазалил е веществото, което прониква в плода ”, разяснява Сергей Иванов, биолог от Центъра по биология на храните, представен от вестник „ Телеграф ”. Химикалът е отровен за гъбите и плесените. Неговото деяние върху плода е консервиращо, като резервира цитруса от повреждане. Химикалът е доста токсичен, нервира кожата и предизвиква сълзене на очите.

Цитрусите се третират с химикали, с цел да запазят свежестта и трайността си и да имат добър търговски тип. След третирането обаче, за тези плодове има избран карантинен интервал, в който не трябва да се употребяват. Той е друг според от химикала, с който са обработени. Отговорността за спазването му е на производителите, изясни Иванов.

От Българската организация за сигурност на храните разясниха, че съставките, които се употребяват за опазване на свежестта на плодове и са разказани на етикета, са безвредни и са позволени за приложимост в Европейски Съюз.

С цел предотвратяване от навлизане на химикали в организма плодовете би трябвало да се мият и да се белят. Освен това корите на лимоните и портокалите не би трябвало да се употребяват за подготвяне на сладкиши и други ястия, тъй като те са третирани с химикали, разяснява Иванов.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР