Хиляди вярващи от цяла България са вече в местността Кръстова

...
Хиляди вярващи от цяла България са вече в местността Кръстова
Коментари Харесай

Хиляди поклонници се събраха за молитви на Кръстова гора

Хиляди вярващи от цяла България са към този момент в местността Кръстова гора и прииждат още, с цел да прекарат там нощта срещу големия християнски празник Кръстовден, който православната църква отбелязва на 14 септември. Много от поклонниците бяха заели още от тази сутрин места по скатовете в подножието на храмовия комплекс " Света Троица ". Християните имат вяра, че в местността Кръстова гора е скрита парченце от Светия кръст, по тази причина тя е наричана и Българската Света гора.

В 19 часа през днешния ден стартира Архиерейска вечерня с петохлебие. В 23 ч. ще бъде отслужена Утреня. От 00.30 ч. тази нощ е началото на Архиерейска света Литургия. Начело на всички празнични богослужения ще е Пловдивският митрополит Николай.

Прави усещане, че са единични случаите на поклонници, носещи защитни маски, оповестява Българска национална телевизия. Затова пък пред всеки храм има поставени дезинфектанти и се следи да няма огромно скупчване на хора пред иконите в църквата " Покров на Света Богородица ".

През днешния ден и вечерта на вярващите им отнемаше по няколко часа, с цел да съумеят да се доберат до Кръстова гора. Първият полицейски пункт е подложен още при село Борово, където колите биваха пропускани по 10 през избран интервал от време.

Един от свещениците в манастира - отец Серафим, изясни, че сега се строят нови стаи за мъчно преносимите вярващи. Според него идват доста заболели хора и по тази причина са нужни спомагателните пространства. В новата сграда ще има още 50 места за нощувка към съществуващите сега 80. 

Огромната част от поклонниците обаче нощуват в колите си, или непосредствено на тревата.

-------------------------//////----------------------------

Въздвижение на Светия кръст Господен  (Кръстовден) е един от Дванадесетте велики християнски празника. Празнува се на 14 септември. Българската православна черква прави поклонение на кръста Господен 4 пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Най-големите тържества за Кръстов ден са в Кръстова гора - местност в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх (1545 m), от който носи името си. Там е построен манастирският комплекс „ Св. Троица “. На същото място в миналото е съществувал остарял манастир, опустошен преди епохи. За това описват непокътнатите зидове, обработените камъни, разкритите основи на остарялата черква, камъните със следи от свещи по тях, както и откритите в земята кръстове от бигор. Преданието гласи, че точно в остарелия манастир се е съхранявала частицата от кръста Господен.

На Кръстов ден професионален празник имат чакръкчиите и огнеборците.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР