Хиляди цивилни може да са загинали в обсадения пристанищен град

...
Хиляди цивилни може да са загинали в обсадения пристанищен град
Коментари Харесай

Клане: 5000 души са били убити в Мариупол

Хиляди цивилни може да са починали в обсадения пристанищен град Мариупол в Южна Украйна от началото на бомбардировките преди четири седмици. Това съобщи ръководителят на задачата на Организация на обединените нации за правата на индивида във вторник, предоставяйки първата си оценка, съобщи " Ройтерс ", заяви News.bg.

Близо 5000 души, в това число към 210 деца, са били убити в Мариупол, откогато съветските сили го обсадиха преди месец, сподели в понеделник представител на кмета Вадим Бойченко. Неговият офис заяви, че 90% от постройките на Мариупол са развалени, а 40% - разрушени, като измежду тях са лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и заводи. " Ние считаме, че може да има хиляди смъртни случаи и цивилни жертви в Мариупол ", сподели във виртуално изявление Матилда Богнер, началник на задачата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Украйна, която разполага с към 60 наблюдаващи.

Тя сподели, че задачата няма точна оценка, само че работи за събиране на повече информация. Местните управляващи, базирайки се на разкази на очевидци, предходната седмица пресметнаха, че 300 души са били убити при атентата на 16 март в спектакъл в Мариупол, където хората са се укривали. Към вторник службата на Организация на обединените нации по правата на индивида удостовери, че са убити 1179 цивилни и 1860 са ранени в Украйна в петседмичния спор, на фона на закъснение на докладването заради военните дейности. Миналата седмица Богнър сподели на брифинг, че наблюдаващите на Организация на обединените нации са получили повече информация за всеобщи гробове в Мариупол, в това число за един, който наподобява съдържа 200 тела.

" Относно всеобщите гробове в действителност взехме решение, че би трябвало да ги назоваваме " спонтанни гробове " ", сподели Богнър във вторник. Това е по този начин, тъй като терминът " всеобщи гробове " може да значи жертви на закононарушение, до момента в който хората, които са починали в Мариупол, отразяват смъртни случаи от разнообразни аргументи, сподели тя. Смята се, че цивилните жертви от спора са " много дребна част " от телата в спонтанните гробове в паркове и градини, сподели тя. Някои хора, които са умряли по натурален път, в никакъв случай не са били отвеждани в морги или обособени гробници заради военните дейности, до момента в който други в никакъв случай не са стигнали до лекари, добави тя.

Не е ясно дали в спонтанните гробове има заровени военни, сподели тя. Робърт Мардини, общоприет шеф на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), сподели за Ройтерс в настрана изявление във вторник, че няма " информация от първа ръка " за жертвите от атентата в театъра на Мариупол. Вчера съветският президент Владимир Путин съобщи на френския си сътрудник Еманюел Макрон, че решаването на всички въпроси в град Мариупол е допустимо единствено в случай че бойците-националисти, воюващи от украинска страна, се предадат. Путин е обяснил за ограниченията, които съветските военни са подхванали, с цел да подсигуряват безвредната евакуация на цивилните и да дават филантропична помощ. Двамата водачи приказваха и за договарянията, извършени от Москва и Киев в Турция по-рано денем, както и за настояването на Русия за заплащания в рубли за експорт на природен газ за Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР