Хиляди столичани станаха свидетели на уникалния спортен празник, белязал първото

...
Хиляди столичани станаха свидетели на уникалния спортен празник, белязал първото
Коментари Харесай

Иван Сираков и Лиляна Гоцева изкачиха най-бързо стълбите на НДК, новият спортен празник увлече хиляди в центъра на града

Хиляди столичани станаха очевидци на неповторимия състезателен празник, белязал първото издание на НДК 360 – Европейска вечер на спорта. Мнозина от тях се включеха в многото надпревари и интензивности във и към една от емблематичните здания за града и страната. Събитията означиха финалния уикенд от Европейската седмица на спорта, а гвоздеят в програмата бе фестивалът НДК 360, включващ скоростно бегово нанагорнище по стълбите на постройката, насочване из коридорите и пространствата и скоростно фасадно нанагорнище на НДК. Всички тези надпревари бяха съпроводени с доста интензивности, демонстрации и открити уроци в над 10 типа спорт на особено построени сетове, издигане на топловъздушен балон с опция на него да се качват хора със специфични потребности, занимателни игри и томболи.

Празникът бе открит от Андрей Ковачев – член на Председателството на ЕП и президент на Консултативната група на АЦЕС ЕВРОПА,, Виктория Славкова - шеф на дирекция " Европейски стратегии, планове и интернационално съдействие " към ММС, Венцислав Игнатов – шеф дирекция „ Спорт за учащи и спортни учебни заведения “ към ММС, Снежана Петрова – шеф на Природен парк Витоша и Християна Тодорова – олимпийска медалистка в художествената гимнастика, международна и европейска шампионка и лице на самодейност „ София – Европейска столица на спорта “. По късно към формалните лица отличили призьорите се включиха доцент Стоян Андонов – зам.-министър на младежта и спорта, международната шампионка по бокс Станимира Петрова, част от медалистките на приключилото неотдавна международно състезание по художествена гимнастика и Кирил Николов – Дизела. Рекордьорът в планинските бягания не можа да започва заради травма, само че особено пристигна да поддържа участници и да приветства феновете.

Много въодушевление в празника внесе и известният водещ Ники Кънчев, който в продължение на четири часа забавляваше феновете, следящи интензивностите и на голям видео екран. Част от формалните лица се включиха в обособените сетове на спортовете, като сами изпробваха умения под напътствията на експертите. Силен интерес провокира дуелът на канадска битка сред евродепутата Андрей Ковачев и зам.-министър Стоян Андонов, приключил с поделен триумф

НДК 360 сплотява няколко спортни събития в празник за да промотира опциите за спорт в столицата и особено в и към НДК, откъдето в действителност стартира и пътят от центъра на града към планината Витоша. Събитието е част от годишната „ Европейска вечер на спорта “, а уредници са Столична община, Фондация „ София – Европейска столица на спорта “, Министерството на младежта и спорта, НСА „ Васил Левски “, Българска федерация по насочване и домакините от Националния замък на културата. За първи път тази алегорична за българите постройка отвори необятно порти за хората, които желаят да живеят интензивно и здравословно.

Най-бърз в скоростното бегово нанагорнище на НДК се оказа Иван Сираков, който показа след финала, че е взел участие с Дизела в сходно спортно нанагорнище на Айфеловата кула, където е приключил на 20-о място. Шампионът измина в този момент в НДК осемте етажа и над 500 стъпала нагоре и назад за 3:58 мин., следван от Боян Иванджиков 4:00, Димитър Желязков 4:02 и други При дамите победителка е Лиляна Гоцева с 4:37 мин., пред Кристина Иванова 4:42, Десислава Димова 5:30 и други Най-малки измежду участниците бяха 5-годишният Росен Минков и 6-годишната му сестра Стояна, финиширали със своите родители.

Много страсти провокира надпреварата по ориентирането из четири равнища, десетки зали и коридори на НДК. Участваха най-хубавите ни състезателки при дамите и доста от елитните ориентировачи. При мъжете най-бързия път до финала откри сребърният медалист от бягането Боян Иванджиков, финиширал за 15.41 мин, следван от Иван Димитров 17:23, а трети с 18:18 бе Иван Сираков, който след успеха в бягането сграбчи и бронз в ориентирането. Номер 1 при дамите бе Борислава Миткова с 20:31 мин, пред Катя Кръстева 21:15, Лиляна Маринова 22:52 мин. и други

Огромно шоу бе фасадното нанагорнище, в което участваха 19 мъже и 15 дами, осветявани до късно от прожектори в скоростната си конкуренция. Най-бързо се изкачи около 30 метровата стена Теодор Кисимов – 1:14,96 мин., следван от Павлин Димитров 1:18,96, Христо Иванов 1:25,92 и други При дамите победителка е Невена Ланджева с 2:27,80, пред Ани Гатева 2:41,10, Богдана Костадинова 2:55,98 и други

Междувременно огромен интерес имаше към сетовете с разнообразни спортове, проведени от Министерството на младежта и спорта. Зрителите станаха очевидци на демонстрации, открити уроци и нагледни извършения от експерти. Мнозина даже пробваха сами тайните на обособените спортове под вещия взор на елитни състезатели, треньори и експерти. Много страсти провокира издигането на топловъздушния балон, който в продължение на часове бе огромната атракция на празника.

Фестивалът е част от самодейност София – Европейска столица на спорта, с което Столична община продължава да предлага нови и нови благоприятни условия за деен и здравословен метод на живот. Спортът и здравословно хранене постоянно са вървели ръка за ръка. Ето за какво, по време на НДК 360 - Европейска вечер на спорта „ Софийска вода “ връчи 10 специфични награди за състезателите, определени на инцидентен принцип. Печелившите ще имат опцията да се насладят на особено направено меню и ще могат да научат повече за здравословното хранене персонално от @Bojana Katsarova. Тя ще опише по какъв начин да съчетаваме храните по този начин, че постоянно да сме дейни, с отличен тонус и в добра форма за спорт. Събитието се провежда от „ Софийска вода “ и е част от самодейностите на компанията да предизвиква спортните интензивности и екологичния, природосъобразен и здравословен метод на живот. Специални награди бяха връчени и от Националния замък на културата. Фондация София – Европейска столица на спорта пък бе планувала парични бонуси за призьорите и доста спортни принадлежности за най-хубавите в обособените възрастови групи.

НДК 360 продължи самодейността с благотворителна цел за подкрепяне на акцията „ Витоша – налична за всички “ на Природен парк „ Витоша “, която набира средства за създаване на алея и спортна площадка в местността „ Игликина поляна “ и на други места в планината за хора с физически увреждания. Банковата сметка и DMS номера са дейни до края на годината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР