Хиляди семейства бяха засегнати от COVID-19, някои загубиха най-близките си

...
Хиляди семейства бяха засегнати от COVID-19, някои загубиха най-близките си
Коментари Харесай

Благотворителните акции, които обединиха пловдивчани през 2021 г.

Хиляди фамилии бяха наранени от COVID-19, някои изгубиха най-близките си хора, само че това не попречи да останем състрадателни към непознатата болежка. Напротив. През 2021 година пловдивчани се сплотиха към разнообразни благотворителни акции и подадоха ръка към тези, които водят ежедневна борба за живот.

TrafficNews ви описа доста истории на хора, нуждаещи се от лекуване. На всяка от тях читателите откликваха и отделяха от средствата си, с цел да дарят вяра. Благодарение на тях тежкоболни хора съумяха да получат нужното лекуване и най-много да възвърнат вярата си, че положителното съществува.

В поредност от начинания пловдивчани събираха средства за дребния Божидар, който е с диагноза аутизъм и е изправен пред големи усложнения в връзката с останалите. Близо три години момченцето посещава редовно логопед и се подлага на лечения с барокамера, само че смяна няма. Надеждата е украинска клиника, която прави вливане на стволови кафези в лекуването на аутизъм. За набирането на нужната сума от 80 000 лв. оказа помощ и идеята „ Нощта на ангелите “, в която се включиха хиляди пловдивчани и над 150 бизнеса.

Вълна от съпричастност пловдивчани демонстрираха и към 28-годишния Димитър Друмев, който се бори с левкемията. След няколко благотворителни акции цялата сума за трансплантацията на стволови кафези в Германия бе събрана. „ Искаме да поднесем дълбоки благодарности на всички, които подариха, помогнаха, проведоха, вдъхнаха вяра и отделиха част от своето време, средства, мисли и сила, с цел да може Димитър да има късмет за битка! “, споделиха околните на момчето.

Само за един ден бяха събрани всички нужни средства за лекуването на различен 28-годишен пловдивчанин - Атанас Дяхов. В началото на юли 2021 година той бе диагностициран с тежката диагноза: недиференциран плоскоклетъчен карцином на назофаринкса.

За три дни пък хора с огромни сърца подариха парите за интервенцията на 12-годишната Сияна. Момичето е с тежка сколиоза и радиусът на деформиране на прешлените ѝ заплашва да повреди органи и тотално да я обездвижи.

С поддръжката на всички нас, средствата за Жени от Пловдив бяха събрани за 15 дни. Младата майка страда от рядкото заболяване адхеазивен арахноидит и с цел да се реализира нейното лекуване в Турция, бяха нужни 41 000 лева „ Благодарим ви, познати и непознати. Заля ни голяма лавина от добрина. Бъдете здрави!”, споделиха нейни близки в мрежата.

Вълна от съпричастност и към петокласничката от Ивайла Иванова, която е диагностицирана с подла болест. След насочен зов за помощ от родителите на момичето, стотици хора с огромни сърца подариха средства за животоспасяваща интервенция.

Историята на 67-годишната Такухи Сакаян, която бе изоставена от околните си в безпомощно положение точно на Великден, също докосна сърцата на мнозина след обява на TrafficNews. Благодарение на бързата реакция на лекари и обществени служащи дамата бе настанена в Дом за възрастни, където получи нужните грижа и внимание и почувства, че не е сама.

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождества Христово деца, родители, учители, познати и непознати се сплотиха, с цел да оказват помощ на две 9-годишни деца – Живко и Никол. Благотворителен базар и концерт събират средства за Живко Георгиев, роден прибързано в шести месец с рисково ниското тегло от 900 грама и с сложена диагноза Детска церебрална парализа квадрипареза и Корпус калозум. Семейството му е изпаднало в съществено усложнение, откакто таткото изгубва живота след заразяване с ковид.

Третокласници от пловдивското СОУ " Константин-Кирил Философ " и второкласници от ОУ " Райна Княгиня " пък майсторят ръчни сувенири, с цел да оказват помощ на Никол Томова. Никол е диагностицирана с медулобластом - недоброкачествен израстък в дребния мозък. Вече е направена една интервенция, назначени са химио- и лъчетерапии. Поради метастази в гръбначния дирек, детето се нуждае от скъпоструващи проучвания в Германия, медикаменти и специфична рехабилитация, с цел да проходи още веднъж.

Изключително тежка бе 2021 година за 40-годишния Венцислав Робев от Карлово. Младият мъж страда от рядко заболяване, за чието лекуване са нужни минимум 25 000 лв.. В момента вижда единствено на 2%. Налага се през месец-два да върви на продължаващо лекуване в Турция при експертите, които му избавиха живота, и се размина от трансплантация на бял дроб. При едно от визитите си в болничното заведение Венци бе диагностициран и с COVID-19.

Пловдивчани не останаха безучастни и към дребната Силвия Лишкова, която се нуждае от средства за рехабилитация в чужбина. Момиченцето на година и половина е с диагноза характерни разстройства в развиването на двигателната функционалност. След няколко курса на рехабилитация в разнообразни центрове в България, които се оказват незадоволителни за нейния прогрес, фамилията намира опция в Гърция. Разходите там обаче са непостижими за тях.

Стартира акция за събирането на средства за лекуването и на 2-годишната Рая. Момиченцето е с диагнози микроцефалия, епилепсия и ДЦП хипототична форма. След извършени всекидневно рехабилитации в продължение на година и половина резултатите са незадоволителни. Тя към момента не може да седи сама, не се изправя, не върви и е невербална. Нуждае се от рехабилитации в клиника Рибем, Истанбул. Сумата за една година обаче е към 30 000 евро.

37-годишният пловдивчанин Петър Иванов също получи помощ от изцяло непознати хора. През 2018 година март месец младият мъж е диагностициран със болестта нискостепенен глиален израстък в дясната част на мозъка. Това положение на Петър постанова осъществяването на незабавна интервенция, в хода на която е отстранена по-голямата част от тумора, а това в едно с последвалата медикаментална терапия оказали удобен резултат върху цялостното му положение. Тази година, през месец юли, след осъществен ядрено-магнитен резонанс, е открит рецидив на тумора, довел до забележителното му повишаване. Шансът за преодоляване на непрестанно влошаващото се положение е само посредством скъпоструващ медикамент – мощен химиотерапевтик, лекуването с който коства по 10 000 лева на месец или общо 60 000 лева за целия курс на лекуване.

Асеновград се сплоти в поддръжка на няколко свои съграждани. Ивайло Илиев Чалъков се ражда с рядка диагноза – фибуларна хемимелия на лявото краче. Липсват дребният пищял и две пръстчета на крачето, деформирано стъпало и килнат огромен пищял. Това пречи на момченцето да проходи. Доктор Дроп Пейли и неговата клиника във Варшава, Полша, дават вяра на родителите му, че дребният палавец ще се възвърне изцяло. Лечението обаче ще е дълго и скъпо, като ще се организира на няколко стадия.

8-годишният страда от аутизъм и разстройство на речта. Правени са доста проучвания, с които са открити тежки метали в мозъка, възпалени пропускливи вътрешности, дефицити на витамини, нарушавания в центрове и други Надеждата на фамилията е терапия в чужбина.

28-годишният Тихомир Цонев е с бъбречна непълнота и се нуждае от трансплантация. Но нужната сума е непостижима за фамилията. Младият човек е влюбен в театъра, литературата и природата. Обича да пътува, да поддържа връзка с хората и да опознава света. За страдание, всичко това става все по-трудно за него с слагането на тежката диагноза.

15-годишният Михаил Кашидов от Асеновград стартира рехабилитация в Китай и също се нуждае от помощ. Детето е с диагноза Детска церебрална парализа - спастична квадрипареза, и епилепсия. " Всеки ден той се нуждае от рехабилитация, логопед, психолог, езда, плуване, монтесори терапия и други Държавата не поема разноските по тези ежедневни процедури ", споделят родителите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР