Хиляди се стекоха край планински извор в местността Дамбалъ над

...
Хиляди се стекоха край планински извор в местността Дамбалъ над
Коментари Харесай

Хиляди се стекоха на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май

Хиляди се стекоха край планински извор в местността Дамбалъ над Момчилград, с цел да търсят изцерение. Според поверието в нощта на 5 против 6 май водата, бликаща от скалите добива вълшебна мощ и лекува заекване, парези, екземи и други. Да търсят решение на здравословни проблеми на Дамбалъ с изключение на локални имаше хора от цяла България, както и от Турция и Гърция, оповестява 24rodopi.com.

Точно в 12 часа пристигналите да търсят лек се потапяха в басейни, цялостни с ледена вода. Детски рев и крясъци огласиха дъбовата гора. След потапянето родителите отнасяха децата си край запалените огньове, с цел да ги изсушат и преоблекат. Мокрите облекла оставяха край чешмата с вярата, че по този метод ще се отърват от заболяването.



" Спазваме вековна традиция, която става все по-популярна, за което приказва обстоятелството, че през последните години се усилва броя на идващите освен от цяла България, а и от прилежащите страни ", съобщи кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който също прекара нощта край извора.



Общината беше основала стройна организация и ред, а на Дамбалъ имаше дежурни служители на реда, пожарникари и горски стражари. Районът към чешмата беше осветлен с прожектори, които се захранваха от генератор. За децата бяха обезпечени сандвичи и айрян. Бяха обезпечени джипове, които извозваха до върха на деца и трудноподвижни възрастни хора.



" Искам особено да насочва признателност на доброволците, които всяка година се включват с джиповете си при извозването на хора ", съобщи Сунай Хасан.

Той благодари също и на представителите на държавните институции - огнеборци, служители на реда и лесничеи, които осигуриха естественото протичане на традицията и не позволиха да се случат произшествия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР