Хиляди сърби се включиха снощи в протеста “Сърбия против насилието,

...
Хиляди сърби се включиха снощи в протеста “Сърбия против насилието,
Коментари Харесай

Оставки и по-голяма сигурност поискаха хиляди сърби на протест след двете масови убийства

Хиляди сърби се включиха нощес в митинга “Сърбия срещу насилието ”, проведен от опозицията в центъра на Белград, след двете всеобщи убийства предходната седмица в страната, оповестяват локалните медии.

Депутатът от Демократическата партия Сърджан Миливоевич сподели, че по оценки на полицията в шествието са взели участие 50 000 души.

Сред настояванията, оповестени на митинга, са неотложно прекъсване на по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство, промяна на Съвета на регулаторния орган за електронни медии, закриване на печатни медии и таблоиди, насърчаващи ненавист и принуждение и непрестанно нарушаващи журналистическата нравственос, както и отнемането на националните честоти на малките екрани, които предизвикват насилието.

Опозицията упорства и за оставките на министъра на вътрешните работи Бранислав Гашич и на шефа на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин.

„ Кой от нас има чувството, че живее в сигурна страна? Никой. Ето за какво желаеме промяна на Гашич и Вулин. Тук никой не е в сигурност “, сподели артистът Сергей Трифунович пред телевизия Ен1 на митинга „ Сърбия против насилието “.

Министърът на образованието Бранко Ружич подаде оставка на 7 май, като разяснява, че това е персонален, а не политически акт.

Протестиращите упорстват и за привикване на съвещание на Народното събрание, на което да се разиска отговорността на сръбското държавното управление и обстановката със сигурността в страната.

Те дадоха период до 12 май за осъществяване на настояванията, които бяха прочетени първоначално и края на митинга. Ако настояванията не бъдат изпълнени, ще бъде проведен нов протест.

Миналата седмица тринадесетгодишно момче донесе в учебно заведение в центъра на Белград два револвера на татко си и коктейли Молотов и умъртви осем възпитаници и охранител. Други шест възпитаници и един преподавател бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на към 40 км южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14. И двамата причинители са арестувани.

Шествия и манифестации бяха проведени също по този начин в Нови Сад и още няколко града в Сърбия.

Какво отговори президентът

Сръбският президент Александър Вучич сподели нощес, че митингът на опозицията се е свел до “чиста политика ” и означи, че в политическата процедура на Сърбия е въведено нещо ново, което е " най-бруталният метод за корист с възприятията на хората ". По думите му на митинга оптимално е имало 9000 души.

По мотив желаният за оставки Вучич сподели, че полицията и БИА са създали всичко както изискват разпоредбите.

Вучич сподели в предаване на телевизия Хепи, че в никакъв случай не е бягал от избори, само че е на мнение, че сега това не е положително решение. По думите му не е проблем държавното управление да подаде оставка, само че няма да разреши опозицията да ръководи една година в служебно държавно управление и едвам тогава да се отиде на избори.

„ Да бягаме от страхливците? Посветих живота си на тази страна. Няма да отстъпим. Пак ще отидем на избори. Не мисля, че са положително решение, само че в никакъв случай няма да избягаме от тях “, сподели Вучич пред телевизия Хепи.

Редовните парламентарни избори в Сърбия са през 2026 година, а президентските – 2027 година.

Той заяви, че до края на месеца неговата Сръбска прогресивна партия ще има конгрес, на който ще бъдат оповестени основни промени, а на митинга на партията ще се съберат се съберат 3 милиона души.

Мерките

В Сърбия през вчерашния ден завърши тридневния печал във връзка нещастията и учениците се върнаха в учебно заведение. Мерките на държавното управление за повишение на сигурността влязоха в действие. Има по един служител на реда във всичките 1800 учебни заведения.

Само в учебното заведение, където бе осъществено всеобщото ликвидиране, занятията ще се възобновят от на следващия ден. Там има и екипи за психическа поддръжка, които да дават препоръки на децата, родителите и учителите.

Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Данило Стефандич заяви, че пред всяко учебно заведение ще има полицейски патрул заран и следобяд, когато учениците идват на учебно заведение, както и след края на образователния ден. По думите му на всички публични места, където се събират повече хора – търговски центрове, паркове и площади, ще има засилено полицейско наличие.

След двете всеобщи убийства бе оповестена акция за непринудено предаване на оръжие, както и за инспекция на притежателите на законно притежавано оръжие.

Вчера следобяд от сръбското министерство на вътрешните работи оповестиха, че са предадени 1500 оръжия, 50 000 патрони, повече от 100 бомби, минохвъргачки и други оръжия, осведоми сръбската държавна телевизия РТС.

Гражданите могат да предават нелегално притежавано оръжие до 8 юни всеки ден без последици. При подаване не се изисква документ за идентичност.

Вучич разгласи в ефира на държавната телевизия РТС, че след двете всеобщи убийства броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде понижен фрапантно. Той сподели, че Народното събрание ще одобри по-строги санкции за нарушавания на режима за владеене на оръжие, а полицията ще изземе противозаконните оръжия и боеприпаси.

Сърбия има надълбоко вкоренена просвета на владение на оръжие и дружно с останалите страни от Западните Балкани тя е залята от оръжия и муниции, които се намират в частни ръце след войните през 90-те години на предишния век, довели до разпадането някогашна Югославия, отбелязва Ройтерс.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР