Хиляди сънародници живеят по света, имат престижни професии, ползват се

...
Хиляди сънародници живеят по света, имат престижни професии, ползват се
Коментари Харесай

Русенец от Атланта е сред най-търсените художници в Щатите

Хиляди сънародници живеят по света, имат влиятелни специалности, употребяват се с престиж в обществото. Мнозина са и българите, съумели през годините да реализират американската фантазия.

Росен Райчев е един от най-успелите модерни български художници. Живее в Съединени американски щати от 14 години, само че споделя за себе си, че постоянно ще си остане българин. Роден е на 23 март 1964 година Започва да рисува още на 6-годишна възраст, приключил е Националната художествена академия като възпитаник на Светлин Русев, за чието творчество издаде книга.
 Русенец от Атланта е измежду най-търсените художници в Щатите
Американският артист Морган Фрийман и Росен Райчев.

Преди да заживее в Съединени американски щати, прекарва 5 години в Япония. Известен е със своите портрети, рисувал е Морган Фрийман, Джаки Кенеди, двамата президенти Буш и предшественика им Джими Картър и други

Малко портретни художници имат способността да пресъздадат феномена на портретното изкуство като форма на историческа памет и да пресъздадат един живот, уловен върху платно. Това изкуство ловко развива българинът Росен Райчев с артистичен псевдоним Росин.
Известен повече в чужбина
в сравнение с в България, той е основал портрети на някои от най-знаменитите фигури на Америка и в света.
 Русенец от Атланта е измежду най-търсените художници в Щатите
Портрет на Апостола на свободата Васил Левски.

Портретът на Васил Левски е нарисуван напролет на 2008 година в ателието на Росин в Атланта. Ценната творба пропътува океана, с цел да стигне до България на 2 юни в Деня на Ботев през 2010 година, и е посрещната в президентството с доста почести. Първата концепция на Росен е да го подари на българския парламент, само че в хаоса на злободневието и упоритостите концепцията пропада. Действащият тогава президент Георги Първанов предлага портретът да се закачи в президентството, тъй като Левски е знак на българския дух и еднаквост.

С портрета на татко и наследник Буш, в този момент красящ Президентската Библиотека, както и с този на американските президенти на 20 век, българинът се утвърждава като един от водещите и всеобхватни
портретни художници в цяла Америка
Неговите произведения включват портрети на президенти, губернатори, актьори, бизнес магнати, религиозни и политически водачи, както и фамилни и самостоятелни портрети.

 Русенец от Атланта е измежду най-търсените художници в Щатите

Поръчките му за портрети и независимите му изложения го водят в Япония, страните от Персийския залив, Франция, Англия, Германия, Белгия, Гърция и Близкия изток. В творбите на Росин оживяват исторически персони като Линкълн, Жаклин Кенеди, Ицхак Рабин, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan и други Неговото необикновено реалистично изкуство, съчетано с класическата маслена техника на старите майстори, вдъхва безкрайност и живот на основаните портрети.

Росен Райчев е рисувал двамата Буш, които красят библиотеката в Белия дом. Пред нашенеца е театралничил холивудският гуру Морган Фрийман. Доналд Тръмп пък е бил хазаин на рожден ден на актьора от Русе.

Едно от най-известните творения на Росен е
портрет на британския крал Джордж VI
специфичен подарък от художника за Елизабет II. Идеята за основаването му идва инцидентно, откакто жители решили да изненадат кралицата по случай диамантената й годишнина. Росен обаче признава, че най-голямо ентусиазъм получил от кино лентата „ Речта на краля “, отдаден точно на Джордж VI. Елизабет II незабавно взима платното за сбирката си, въпреки че по принцип не приема дарове.

 Русенец от Атланта е измежду най-търсените художници в Щатите

Във Вашингтон се състоя гала по стартирането на нова пощенска марка с портрета на Мая Анджелоу, сътворена от българина. Американската поетеса, писателка, актриса и общественичка е от видните фигури на феноменална памет. Известни са с това, че помнят дати, имена и събития – без помощ, без секретари. Открай време имат вяра в демокрацията, в хуманизма. Българинът е уверен, че всичко това е наложително за всеки политик
който желае страната му да е мощна
Любопитна е срещата на Райчев с Морган Фрийман. Запознава ги Андрю Янг, именит герой за цивилен права, пръв консултант на доктор Мартин Лутър и някогашен американски дипломат в Организация на обединените нации. Той е персонален другар с носителя на „ Оскар”. Идеята е да се срещнат и Росен да го нарисува. Случва се през 2011 година в Атланта, където Фрийман снима следващия си филм. След като портретът е подготвен, той е показан след година с тържествена гала в Атланта.

На специфичния коктейл по този мотив идват кметът на града, губернаторът и локалните политически величия. Тогава българинът афишира, че стартира идващия портрет на Фрийман, който е за Националната изложба във Вашингтон
висока чест, рядка за живи художници
А Райчев към този момент има три свои творби там. Освен на Морган, другите два портрета са на Андрю Янг и Ханк Аарон – живата бейзболна легенда

на Съединени американски щати.

Художникът споделя за малко известни детайлности от характера на артиста. Фрийман доста обича да пътува и постоянно живее повече от месец на яхтата си. Обикаля пристанищата, доста чете, доста написа. Прави и страхотни документални филми, за които самичък твори сюжетите.

„ Той постоянно задава провокативни въпроси, не обича инерцията, статуквото и общоприетите фактори. По време на обяда с елита на Атланта му споделих, че работя по „ Тайната вечеря”. И от немай-къде той ме пита: „ Мислиш ли, че Дева Мария е девственица?”. Отговорих му: „ Не знам, не съм бил там, само че доколкото знам, Христос има братя, тъй че вероятно не е била чак толкоз дева”. На него му хареса този отговор “, споделя художникът с горделивост.

Когато Райчев взема решение да чества рожден ден в кънтри клуб в Палм бийч във Флорида, се оказва, че заведението е благосъстоятелност на Доналд Тръмп. А милиардерът също е там – идва на масата на рожденика, поздравява го, приказват си.

„ Моите родители и родителите на брачната половинка ми живеят в България, както и приятелите и роднините ни, по тази причина се връщаме в Родината най-малко един път годишно.
Всичко най-ценно от България е в мен
в съзнанието и в сърцето ми. Това е цялата духовна съкровищница: картините на нашите майстори, и поезията, и музиката… всичко, което е скъпо. Патриотичното възприятие преди години беше толкоз непринудено и естествено в цялата социална и учебна стратегия, че е останало вечно в мен. Завинаги съм признателен на тази наложителна система, с помощта на която учехме по 10-12 стихотворения наизуст годишно. В момента мога да изрецитирам най-малко една дузина съществени стихотворения: цялото „ Опълченците на Шипка “, на Вапцаров (любимия ми поет), Дебелянов, Яворов… “, изяснява художникът.

„ Нося България в себе си, където и да отида, без значение от събитията. Давам си сметка, че е прочут разкош да пребивавам там, където желая, и да
работя това, което желая
само че в това време осъзнавам, че всичко най-хубаво и скъпо е в Родината. Нося България във допустимо най-чист тип и тази сила избива по един или различен метод. Както бе с портрета на Левски и както ще се случи с Ботев “, добавя Росин..

„ Това, което най-живо ме интересува, е човешката природа, характерът на човек. Онова, което ни кара да се замислим кои сме, от кое място сме… всичко, което ни стимулира и радва… целият темперамент и драма в човешката природа. Нарисувал съм хиляди лица през последните 15 години. Човешката природа е това, което ме интересува – многообразието, дълбочината и драмата. Как най-добре би била изразена тя, в случай че не в портрет – в човешкото лице и очи, в това, което се крие зад тях… “, изяснява Росен за какво обича да рисува портрети.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР