Хиляди протестиращи излязоха вчера по улиците на перуанската столица Лима

...
Хиляди протестиращи излязоха вчера по улиците на перуанската столица Лима
Коментари Харесай

Втора поредна нощ на безредици в перуанската столица Лима, десетки са арестувани

Хиляди протестиращи излязоха през вчерашния ден по улиците на перуанската столица Лима и за втори следващ ден бяха посрещнати със сълзотворен газ от органите на реда, оповестиха организациите.

Демонстрантите дадоха да се разбере, че резервират мобилизацията си и ще продължат да стачкуват с искане за оставката на президента Дина Болуарте.

Много от хората, които демонстрираха в Лима, дойдоха от отдалечени региони в Андите, където десетки починаха при безредиците, които обгърнаха огромни елементи от Перу, откогато предишния месец Педро Кастильо, първият перуански президент от селско андско родословие, беше подложен на импийчмънт и вкаран в пандиза, откакто опита да разпусне Народното събрание (Конгреса).

Досега главната сцена на митингите бяха южните елементи на страната, само че стачкуващите желаят да ги пренесат в столицата, където живее към една трета от 34-милионното население на Перу, написа Българска телеграфна агенция.

Митингите започнаха незабавно откакто на 7 декември Болуарте, която до тогава беше вицепрезидент на Кастильо, постави клетва и зае мястото му като президент. Демонстрациите провокираха най-големите прояви на политическо принуждение в Перу за последните повече от две десетилетия. Загиналите са 55, а ранените 700.

При безредиците през вчерашния ден и в четвъртък в Лима са арестувани минимум 40 души, оповестиха силите за сигурност. Те са арестувани най-много за увреждане на обществена и частна благосъстоятелност при конфликтите с полицията. Над 50 души са потърпевши.

Снощи перуанският министър на туризма Луис Елгеро заяви, че поради следствията от антиправителствените митинги стотици задгранични туристи не могат да изоставен град Мачу Пикчу.

В град Илаве в южния район Пуно към 1500 протестиращи нападнаха полицейски сектор, заяви вътрешният министър Висенте Ромеро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР