Хиляди португалци излязоха на протест в различни населени места в

...
Хиляди португалци излязоха на протест в различни населени места в
Коментари Харесай

В Португалия избухнаха протести срещу неспособността на властите да се справят с пожарите

Хиляди португалци излязоха на митинг в разнообразни обитаеми места в страната, ядосани от неспособността на държавното управление да се оправи с горските пожари, които бушуват от няколко месеца насам.

Огнената буря лиши 64 живота през юни в региона Педрогау Гранд, на към 100 км северно от Лисабон, и още 44 в средата на октомври.

„Достатъчно! Твърде доста починали, прекалено много разруха“, гласеше един от плакатите на митингите, имаше и апели за оставка на държавното управление. В Лисабон, Порто и други обитаеми места се организираха безмълвни митинги, проведени във „Фейсбук“.

„Държавата признава отговорността си“, съобщи министър-председателят Антониу Коща на конференция, на която той показа серия от ограничения за попречване на сходни произшествия и даде обещание над 400 милиона евро за превъзмогване на вредите.

Гласуваната финансова помощ е предопределена за наемането на стотици спомагателни служащи, които да отстранен дърветата към огнището на огнената буря, като опит да се спре разпространението на пламъците. Възможно е също по този начин изпращането на пожарни хеликоптери и увеличение на работещите в службите на Гражданска отбрана.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР