Хиляди поддръжници на бившия премиер на Пакистан Имран Хан, както

...
Хиляди поддръжници на бившия премиер на Пакистан Имран Хан, както
Коментари Харесай

Протестиращи срещу резултатите от изборите в Пакистан блокираха пътища

Хиляди поддръжници на някогашния министър председател на Пакистан Имран Хан, както и членове на други политически сили блокираха пътищата в югозападната част на страната в символ на митинг против хипотетичните нередности на състоялите се предходната седмица парламентарни избори, съобщи Асошиейтед прес. 

Вотът в четвъртък беше засенчен от обвинявания в изборни измами, невиждано заглушаване на мобилната връзка и изключване от изборите на Хан и неговата партия „ Движение за правдивост “ (ДзС).

ДзС и други партии отхвърлиха да признаят провалянето в десетки изборни окръзи. Десетки поддръжници на Хан бяха арестувани за малко в източния град Лахор през уикенда по време на митинги против хипотетичните изборни измами. 

Джан Ачакзай, представител на държавното управление на югозападната провинция Белуджистан прикани протестиращите да одобряват провалянето и да освободят пътното придвижване. 

Имран Хан не можеше да взе участие на изборите поради повдигнати престъпни обвинявания, които съгласно него са политически стимулирани. Все отново претендентите, подкрепени от него, завоюваха повече места в Народното събрание от тези, които го отстраниха от власт преди повече от две години.

Никоя политическа мощ няма болшинство, по тази причина се чакат договаряния за съдружно държавно управление. Кандидатите, свързани с Хан, получиха 101 мандата в 266-местното Национално заседание (долната камара на парламента).

Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (ПМЛ-Н), водена от различен някогашен министър председател – Наваз Шариф - получи 75 места.  

На трето място с 54 депутати е Пакистанската национална партия (ПНП), управлявана от Билавал Бхуто-Зардари. Вотът на съмнение, отстранил Хан от власт през 2022 година беше иницииран точно от ПНП и ПМЛ-Н.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР