Хиляди пловдивчани и гости на Европейската столица на културата кръстосваха

...
Хиляди пловдивчани и гости на Европейската столица на културата кръстосваха
Коментари Харесай

Оракули и Супер Луна омагьосаха НОЩ Пловдив СНИМКИ

Хиляди пловдивчани и посетители на Европейската столица на културата кръстосваха центъра, Стария град и Капана в Нощта на музеите. Тридневният празник под тепетата се върна в цялостния си искра след едногодишно неявяване.

Археологическият музей изненада гостите с изложбата „ Исторически монументи и художествени старини, непокътнати из пловдивските фамилии ”. В нея са показани седем предмета на седем значими семейства, изиграли основна роля за оформянето на градския образ на Пловдив пред повече от век. Разказани са и техните фамилните истории.

Изложбата е римейк на експозиция отпреди 90 години, показала 400 предмета на 56 видни пловдивски фамилии. Посетителите разгледаха ослепителните бижутаq захарници и съдове на тогавашния хайлайф. Куратори на изложбата са Соня Семерджиева, Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.

В пълнолунието на петък 13-ти публиката на Римския стадион бе сюрпризирана с тайнствен обред. Оракули направиха обред за цялостно честотно равнене на астралното и земното тяло на пъпа на Пловдив. Те трансфораха спортната сцена в античен храм и канализираха единадесет измерения на множествената галактика.

Талантът си на сановник прояви галеристката и уредник на НОЩ Пловдив Веселина Сариева, която свещенодействаше в оранжева тога. Гадателите използваха церемониални предмети, бродирани ритуални облекла и изравнени по периодичност аромати и еликсири. По време на магията стадионът бе изпълнен с дим и благоухания. Тайнствена музика играеше по сетивата на феновете.

В Етнографския музей хората се суетяха към пушкалата и сабите от предишното и по-миналото столетие на изложбата „ Със сабя френгия и пушка бойлия “.

Макети на Луната пък привлякоха вниманието на дребни и огромни – единият Месец бе конфигуриран на Джумаята, а другия - на Небет тепе. Осветените копия на дублираха Супер Луната на небето и се трансфораха в желано място за селфита.

Ансамбъл „ Иглика “ тропна хорца пред къщата музей на Златю Бояджиев в Стария град. Танците им бяха съпроводени със светлинно шоу и прожекция на картини от фамозни български художници. Античният спектакъл пък посрещна със зрелищен 3D мапинг.

Зеленото учебно заведение на АМТИИ пък впечатли публиката с галерия на студентите. В едно от ателиетата пък младите художници се упражняваха да рисуват в наличието на полугол модел.

Десетки изложения, прожекции и спектакли зарадваха ценителите на културата. НОЩ Пловдив продължава с цялостна мощ и довечера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР