Хиляди пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват

...
Хиляди пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват
Коментари Харесай

Хаос с новите критерии за изписване на биологична терапия

Хиляди пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до София, с цел да бъде утвърдено лекуването им, предава Българска национална телевизия. Това обясниха през днешния ден пациентски организации и лекари, във връзка въвеждането на нови условия при одобряването на скъпоструващите биологични лечения от 15 май. Според лекари, водещи специалисти от академични лечебни заведения, въвеждането единствено на една единствена комисия ще компрометира качеството и положителното следене на лекуването. От Здравната каса обявиха, че задачата е понижаване на административните спънки и прецизиране на лечението.

Здравната каса трансформира изискванията за включване на скъпоструващи биологични лечения изненадващо и без подготовка. Само една комисия, да вземем за пример, ще утвърждава новаторско лекуване на псориазис, вместо до в този момент съществуващите 4 - в университетските лечебни заведения в София, Варна, Плевен и Стара Загора.

При това ще бъдат затруднени най-тежко болните. Само те дават отговор на изискванията за включване на биологична терапия, критерии които се дефинират като най-рестриктивните в Европа.

Една комисия към която ще се стече целия пациентски поток допуска обзор единствено по документи, а не задълбочена експертиза от лекари, които наблюдават цялостното лекуване на болния. В това са уверени и страдащите от ревматологични болести.

Недопустимо е, съгласно пациентите, административно-финансова институция да взема решение експертни въпроси и подозират механизъм за икономисване на пари от тяхното лекуване. В документално известие, от здравната каса декларират, че измененията са утвърдени от надзора и целят понижаване на административната тежест, избор на най-хубавия лечебен метод и самостоятелна оценка. А новите условия важат единствено при започване и промяна на скъпоструващите лечения.

От известието излиза наяве още, че смяна търпят протоколите на пациенти с изключение на с ревматоиден артрит и псориазис, само че с хепатит С, множествена склероза, астма, диабет, белодробна фиброза. Медикаментите за тези диагнози бяха обект на различен лист, прочут като мораториум върху новаторските лечения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР