Хиляди палестинци от ивицата Газа отбелязаха 55-ата годишнина от основаването

...
Хиляди палестинци от ивицата Газа отбелязаха 55-ата годишнина от основаването
Коментари Харесай

В ивицата Газа отново харесват Фатах

Хиляди палестинци от линията Газа означиха 55-ата годишнина от основаването на придвижването Фатах , заяви Агенция Франс Прес.

Това е първа демонстрация за благосклонност към светско придвижване в анклав, който е ръководен от ислямистката формация Хамас.

Палестинският народен представител и секретар на Фатах za линията Газа Маджед Абу Шамала приказва пред събралите се палестинци.
 „ Хамас” и „ Фатах” с договаряния за общо държавно управление в Газа
„ Хамас ” и „ Фатах ” с договаряния за общо държавно управление в Газа

Разговорите се организират в Египет

Източник от Хамас въпреки всичко призна, че шествието е израз на националната поддръжка за Фатах и ръководството на Абу Мазен, което е прякор на палестинския президент Махмуд Абас.

Анализатори означават, че Фатах ръководи Западния бряг , само че Хамас строго управлява линията Газа. Това съревнование проваля опитите за основаването на обединена Палестинска страна.
 „ Хамас” и „ Фатах” с още една крачка към обединяване
„ Хамас ” и „ Фатах ” с още една крачка към обединяване

" Хамас " разпусна администрацията в опит за обединяване на Палестина

Днес хиляди палестинци се събраха на посочената от Хамас улица, носейки портрети на Махмуд Абас и жълти флагове с логото на Фатах.

Той наследи харизматичния Ясер Арафат след неговата гибел отпред на Фатах.

Движението Фатах е учредено в конспиративност през 1959 година То обаче стартира първите си въоръжени дейности против Израел през 1965 година, което се счита за датата на основаването му.

Ислямисткото придвижване Хамас пък се ражда през 1987 година Неговата поява е отговор на политиката на Фатах да търси политическо решение на палестинския въпрос. Лидерите на Хамас застъпват радикалната концепция за заличаването на Израел.

" Фатах " недоволства от " Хамас " за Ивицата Газа

До този миг към момента има проблеми и спънки от " Хамас "

От 2007 година ислямисткото придвижване управлява линията Газа , където живеят два милиона палестинци. То съумяха да вземе властта след въоръжени конфликти с Фатах.

През последните години има опити за помиряване на двете фракции, само че връзките сред тях остават напрегнати. И двете придвижвания одобряват концепцията за осъществяване на избори в палестинските територии. Последните избори бяха през 2006 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР