Хиляди малки предприятия в Канада са изправени пред опасността да

...
Хиляди малки предприятия в Канада са изправени пред опасността да
Коментари Харесай

Хиляди канадски предприятия могат да фалират

Хиляди дребни предприятия в Канада са изправени пред заплахата да затворят, откакто държавното управление приключи поддръжката от времето на пандемията предишния месец и откакто лихвените проценти доближиха връх от две десетилетия, оповестява Ройтерс.

Рязкото увеличение на броя на банкрутите, които към този момент са скочили с 38% през първите 11 месеца на 2023 година, ще се отрази отрицателно на икономическия напредък на страната, предизвестяват лобистки групи и икономисти, представени от Ройтерс.

Предприятията, които са взели безлихвени заеми от Канадската изключителна бизнес сметка (CEBA) в размер на 60 000 канадски $ (44 676 щатски долара), които бяха предоставени по време на пандемията, трябваше да ги върнат до 18 януари. Крайният период за погасяване към този момент беше отлаган няколко пъти от първичната му дата в края на декември 2022 година, с цел да се даде на дребните предприятия повече време да си стъпят на краката.

Малките предприятия, които са източник на претовареност за съвсем две трети от 12-те милиона служащи в частния бранш на Канада, са сериозен сегмент от стопанската система на страната. Официалната статистика демонстрира, че през 2021 година в Канада е имало към 1,2 милиона дребни предприятия, които способстват за над една трета от Брутният вътрешен продукт на страната. Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд съобщи в понеделник, че от 900 000 предприятия, които са се възползвали от държавната поддръжка, една пета към момента не са изплатили заемите си. Канадската федерация на самостоятелните предприятия (CFIB) заяви, че съгласно оценките една четвърт от тях са пропуснали крайния период.

" Има десетки хиляди, в случай че не и стотици хиляди предприятия, които остават жизнеспособни, само че няма да могат да се оправят с задълженията си ", съобщи пред Ройтерс президентът на CFIB Дан Кели. Според него доста от задълженията могат да бъдат погасени единствено посредством взимане на заем с по-висок лихвен % от банките.

CFIB пресмята, че към 225 000 от тези, които са изплатили федералния заем, са взели банков заем, с цел да го създадат в миг на внезапно повишаване на лихвените проценти. Тези, които са пропуснали крайния период, в този момент би трябвало да вършат постоянни заплащания в продължение на две години при 5% годишен лихвен %, с цел да го изплатят напълно.

" Очакваме... увеличение на броя на несъстоятелността през идващите към шест месеца ", съобщи Стивън Тап, основен икономист в Търговската камара. Независимият мозъчен концерн Conference Board of Canada предвижда, че през първото тримесечие на тази година корпоративните облаги ще намалеят съвсем на половина по отношение на миналата година, защото фирмите са наранени от по-високи разноски и спад в продажбите. Икономистите чакат потребителските разноски в страната на глава от популацията да се намалят още повече.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР