Хиляди каталунци се събраха на площад Сан Хауме вчера, за

...
Хиляди каталунци се събраха на площад Сан Хауме вчера, за
Коментари Харесай

Трима пострадали при сблъсаци в Каталуния

Хиляди каталунци се събраха на площад " Сан Хауме " през вчерашния ден, с цел да честват оповестяването на независимостта на Каталуния. В същото време обаче последователите на единна Испания в Каталуния излязоха на митинг. Протестиращите се пробваха да се сблъскат с празнуващите на площад " Сан Хауме ", при което бяха ранени трима души , предава BBC.

 Рахой уволни каталунските управляващи и насрочи предварителни избори Обновена
Рахой уволни каталунските управляващи и насрочи предварителни избори

По-рано през днешния ден Каталуния разгласи самостоятелност, след което Мадрид лиши автономията на региона.

Часове откакто Каталуния разгласи самостоятелност , Мадрид лиши автономията на региона . Правителството в Испания лиши от пълномощия и всички висши полицейски чиновници в Каталуния. Рахой дефинира дейностите по оповестяване на самостоятелност като закононарушение и съобщи, че районните водачи са застрашени от 30 години затвор.

Това е първата конретна мярка, която Мадрид подхваща, откакто лиши автономията на Каталуния и разпусна каталунското държавно управление. Премиерът на Испания Мариано Рахой разгласи и че ще се проведат предварителни районни избори в Каталуния на 21 декември.

 Каталуния разгласи самостоятелност от Испания Обновена
Каталуния разгласи самостоятелност от Испания

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването

Демонстрациите в региона продължиха през цялата нощ. О коло 400 души, подкрепящи Мадрид, се пробваха да стигнат до централното ръководство на полицията , само че управляващите пресякоха пътя на шествието. След това обаче недоволните се насочиха към постройката на радио " Каталуния ", където изпотрошиха прозорци и блокираха входа на постройката.

Очаква се през днешния ден да има по-големи демонстрации. Предвидено е провеждането на протест " за единството на Испания и конституцията ", който ще се организира в Мадрид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР